fredag 17 september 2010

Tölt utan boots


Hade egentligen tänkt rida på banan idag och repetera övningarna från gårdagens lektion, men Sylvia hade precis en privatlektion så jag planerade om och red ut istället. Bestämde mig för att träna tölt, med halvstång fast utan boots. (Har ju annars haft en boots-period nu, för att hjälpa honom att hitta och befästa rörelsemönstret i snabb tölt.)

Det visade sig att vi hade endel problem med framåtbjudningen... tror Feykir var lite mör i kroppen efter gårdagen för så snart jag började samla ihop tyglarna lite började han resa sig fram...! För hans del var det nog VÄLDIGT bra att ridbanan var upptagen! För att få honom på bättre humör började jag med att rida ner i skogen vid stohagen och rida massor av serpentiner och volter runt träden för att m h a terrängen få honom lösgjord. Sedan töltade vi nerför backen och över bäcken - tölt i utförsbackar är också lösgörande, har Sylvia lärt mig. Efter detta verkade han också uppmjukad - både i kroppen och mentalt!

Red sedan tempoväxlingar i tölt - först bara korta, korta intervaller för lösgörande effekt och sedan med högre krav på samling resp tempo. När vi vände hemåt lyckades vi få till en sträcka hyfsad ökad tölt, trots avsaknaden av boots. Resten av hemvägen fokuserade vi på arbetstempo.

Som avslutning brukar Feykir få sträcka ut i trav - enligt Atlis instruktioner. Idag tyckte matte dessutom att vi skulle rida "nästan öppna" i trav (till vänster) eftersom vi hade sånt problem med det på lektionen igår. Det gick betydligt bättre idag - antagligen för att vi befann oss på den sträcka på hemvägen där Feykir är "travprogrammerad".

Satt sedan av och gick tillbaka hem - Feykir sträckte tacksamt ut och stretchade ryggen när han slapp bära på matte!

Inga kommentarer: