söndag 26 september 2010

Feykir bättre!


Andra dagen i rad med helt FANTASTISKT höstväder - så KUL för alla dem som rider Atlikurs! Ja, det var förståss kul för oss som bara fick titta på också - väldigt mycket trevligare att sitta vid en ridbana och titta när höstsolen värmde än om det regnat och blåst! Nyttigt att titta på också - de andra fick ju jobba med övningar som även Feykir och jag får ägna oss åt på Atlikurserna och det var ju bra att få repeterat vad man ska tänka på!

Efter en stunds kurs-tittande var det så dags att provrida Feykir, enligt Marias instruktioner. Skritt på lång tygel är knappast Feykirs bästa gren, så jag får erkänna att jag var en aning skeptisk när vi skrittade iväg på skogsvägen bakom vägbommen. För det vore ju riktigt trist om Feykir skulle göra sig mer illa genom att kasta sig undan för något monster i diket eller så... Men han skötte sig faktiskt exemplariskt! Sträckte ut halsen framåt, nedåt och skrittade på med långa, lugna steg!

Vid vändplanen var det dags för dagens test: att korta tyglarna. Innan Marias behandling medförde alla sådana försök att han ville stegra sig. Men nu var det helt odramatiskt! Skrittade runt en stund på stooora volter, så att han skulle få böja sig lite, men utan att belasta vänster bak allt för mycket.

När vi skulle skritta hem igen var det som om Feykir plötsligt kom ihåg hur han brukar bete sig när vi skrittar - han blev spänd, satte "huvudet i vädret" och såg sig stressat omkring på spaning efter de monster som säkert låg och lurade någonstans. Men jag uppmanade honom att söka sig framåt, nedåt och efter bara en liten stund slappnade han åter av och sedan bjöd han på avslappnad skritt hela vägen hem!

Det var Ia som förklarade så bra på deras hemsida hur man ska hantera hästar som är stressade och spända. Man ska hjälpa dem att slappna av genom att uppmana dem att söka sig framåt nedåt. Och Ia vet ju definitivt vad hon pratar om! (Har någon missat deras suveräna hemsida ska ni kolla iaodenni.nu!)

Inga kommentarer: