söndag 29 augusti 2010

Mitt liv som riskkapitalist


börjar nu! Jag har tidigare ett par gånger bloggat om organisationer som förmedlar microlån vilket hjälper fattiga människor runt om i världen att kunna försörja sig själva, sin familj och människor i deras närhet.

Två mycket kända sådana organisationer är Kiva resp Hand in hand. I den senare är Percy Barnevik (fd ABB) mycket engagerad. Om ni missade hans oerhört intressanta "sommarprat" den 24:e juli i år så bör ni DEFINITIVT lyssna till det här!!! Han berättade bl a om kvinnan som fick ett microlån för att köpa en symaskin och tillverka tygpåsar. Idag har hon ett 30-tal anställda, köper man böcker i en boklåda i London får man dem i en av hennes tygpåsar och nu har hon ansökt om nytt lån för att kunna anställa ännu fler!

Hand in hand satsar på att hjälpa kvinnor, för man har dels sett att kvinnor är mycket bättre på att betala tillbaka. Dessutom är den tråkiga sanningen att om männen får pengar köper de sprit eller spelar upp dem. Men om kvinnorna får pengar kommer familjen, inkl barnen tillgodo. Hand in hand har hittills hjälpt mer än 550 000 kvinnor att skapa nya jobb! I Mazar-I-Sharif, Afganistan, har man sedan 2006 skapat 7000 nya jobb! När man hör om allt elände runt om på jorden är det så lätt att bli uppgiven - "jag kan väl ändå inte göra något"... men det är faktiskt precis tvärt om!

Hur som helst, att blogga är en sak, men det gäller också att gå från ord till handling! Detta har min kloka och handlingskraftiga lillasyster tagit fasta på: jag fick ett "gift certificate" av henne med en summa som jag via Kivas hemsida kan låna ut till valfritt projekt. Där kan jag sedan löpande följa hur lånet amorteras och när pengarna är återbetalda kan jag välja ett nytt projekt att låna ut till. Genialiskt!

Inga kommentarer: