söndag 15 augusti 2010

Köp en svart - få två extra på köpet!


Som vanligt fick jag några "bonushästar" med mig när jag hämtade upp Feykir från betet. När jag hörde gnäggningarna och ljudet av galopperande hovar bakom oss vände jag mig om och förväntade mig att se Tildra och Hremsa i täten. Men för en gångs skull hade uppenbarligen både Tildra och Hremsa prioriterat maten framför kärleken, för de var kvar på betet medan Mysla och Ljúfa kom springande själva. F f a Mysla brukar annars hålla sig i utkanten av Feykirs harem och spela lite svårfångad. Men idag fick jag alltså tre svarta till priset av en! Tjejerna passade i alla fall på att dricka vatten när de nu ändå följt oss upp till stallet.

Hörde av Sylvia att det tydligen sprids någon ännu okänd sjukdom bland hästarna borta i Alviksträsk, så vi bör inte rida ditåt t v. Jag har ändå inte ridit åt det hållet på flera veckor p g a att det är så vasst grus på vägen där borta, så det fanns ju ingen anledning att göra det idag.

Började dagens ridtur med att rida upp bakom vägbommen på lilla skogsvägen. Misstänkte att Feykir kunde känna sig lite stel efter gårdagens töltträning, så jag värmde upp genom att växla höger och vänster galopp (med trav emellan). På vändplanen skrittade vi på volt och växlade mellan att flytta ut bakdelen resp att rida utåtställd. När vi vände hemåt började vi med riktigt samlad skritt och smög sedan iväg i arbetstempo tölt. Det blev riktigt, riktigt bra! Tänk om jag skulle lyckas få till ett sådant arbetstempo på tävlingen nästa helg - DÅ skulle jag vara oerhört nöjd!!!

Red sedan tempoväxlingar i tölt tillbaka till stallet. När jag lyckas korrigera honom i rätt sekund OCH på rätt sätt kan vi få till ett riktigt bra ökat tempo! Men där emellan är det inte så mycket att hurra för... Nåja, jag tror ändå att det succesivt blir lite bättre - även om det tar tid.

Fortsatte förbi stallet och tog till vänster nere på bilvägen för att jobba vidare med det ökade tempot i tölt. Konstaterade att om jag verkligen satt på rumpan och höll om med skänklarna så skulle det gå mycket bättre! Har ridit i ridskor och chaps den senaste tiden, p g a värmen, men jag tycker det är ÄNNU svårare att ha ordning på sitsen då. Så i fortsättningen får det bli ridstövlarna på fram till tävlingen! Lyckades i alla fall få till en sekvens riktigt hyfsat ökad tölt och sedan en nedtagning som jag också kunde vara nöjd med! Då vände jag och travade tillbaka hemåt. Inför tävlingarna i våras intensivtränade vi (i princip bara) tempoväxlingar i tölt tre veckor innan tävlingarna för att i alla fall kunna prestera något som hade vissa likheter med detta. Men då blev ju förståss övriga gångarter lidande... Sedan dess har jag varierat träningen betydligt mer. Men sedan jag fick hjälp av Sylvia med ökade tölten förra helgen har jag åter tränat extra på den. Men under de dagar som är kvar fram till tävlingen gäller det att åter få med alla gångarter så att inte Feykir är totalt "töltprogrammerad" till helgen! Vi har ju tre andra fina gångarter som vi gärna visar upp! (Och en femte som vi kanske ska ta tag i någon gång i framtiden... Nina K har i alla fall hävdat att han har potential att få riktigt bra pass. Men än så länge har vi definitivt fullt upp med att få till tölten!)




När det var dags för Feykir att gå tillbaka ut i hagen hade Hremsa uppenbarligen börjat sakna honom i alla fall. För hon hade ensam kommit upp från betet och stod troget vid grinden och väntade. Ville väl kanske kompensera för att hon valt maten före honom tidigare?! Men "Äta först, sa bonn´när bastun brann!" är ju ett välkänt gammalt Skellefteåuttryck...!

Inga kommentarer: