lördag 7 augusti 2010

Både coaching och draghjälp!


När jag kom till stallet skulle Sylvia precis rida ut på Démantur. "Släng på Feykir ett par boots och haka på så ska vi se om vi får lite fart på honom i tölten!" sa Sylvia. Perfekt!!!


Vi började tölta redan innan backen ner till bäcken "Att tölta utför är lösgörande!" brukar Sylvia påpeka. Det är ju bara den där lilla detaljen att det då är ÄNNU viktigare att man verkligen sitter på rumpan och inte hamnar i framvikt... min bästa gren - NOT! Men nu var det ju bara att skärpa till sig lite extra och försöka!


När hästarna fått "rulla på" i tölt en stund då vi sidfört fram och tillbaka över vägen var det dags att höja tempot. Verkligen ingen nackdel att Sylvia red bredvid och coachade!!! Hon påpekade efter en stund att jag INTE skulle göra en förhållning om Feykir började rolla, vilket jag fått lära mig tidigare, utan istället testa att öka drivningen - gärna lägga till lite pisk. Eftersom han är så ovan att gå fort och det är jobbigt för honom är ju risken att han kan börja rolla bara för att han hoppas att jag då ska bromsa upp lite... Istället alltså lite pisk och sedan en KORT förhållning på tygeln. (Jag har en tendens att fastna lite i förhållningarna i det läget - men hellre flera riktigt korta, snabba om det behövs!) Och nu blev det verkligen fart på Feykir! HÄFTIGT!!! Fick sidföra lite fram och tillbaka för att han inte skulle styva sig. "Håll särskilt koll på vänstersidan" sa Sylvia.


När vi ridit på i högre tempo en bra stund fick jag testa arbetstempo - och det kändes JÄTTEBRA! Man kan väl lugnt säga att Feykirs "dieselmotor" hade kommit igång vid det här laget! "Får du bara till ökade tempot så kommer arbetstempot på köpet!" sa Sylvia. Hon sa också att jag ska rida ett tempo som ligger på gränsen till vad vi klarar - och inte rida för korta sträckor. Rider jag för korta sekvenser hinner han inte hitta rörelsemönstret i det högre tempot.


När vi kom tillbaka till stallet var Feykir rejält trött och svettig. Och jag kände mig helt fullmatad med intryck! Nu måste jag försöka komma ihåg så mycket som möjligt av detta till på måndag, när jag ska rida nästa gång. I morgon ska Feykir få en välförtjänt vilodag medan vi åker till Sandgrönnorna "Luleås okända Maldiverna" med M/S Laponia. Förhoppningsvis en riktigt trevlig avslutning på vår semester! På måndag börjar jobbet igen...

Inga kommentarer: