söndag 1 augusti 2010

Atlikursens avslutning



Det är så ROLIGT med Atikurs!!! Men jobbigt... söndag kväll och hela måndag var jag helt utslagen... skönt att jag har semester så att jag kunde ta det lugnt! Har faktiskt inte ens orkat blogga, så det är därför detta inlägg kommer ut först idag, tisdag.

Söndagen var i alla fall en solig och varm dag - fast nu var det "vanlig" varm sommarluft och inte den där extremfuktiga (upp till 91 % luftfuktighet!) som vi haft tidigare. Efter det första extremåskvädret blev luften bara fuktigare, men efter det andra blev det en mer normal värme igen. Härligt i alla fall att kunna sitta ute i solen och njuta medan man tittar på de andra som rider! Red två pass även på söndagen (Linda hade räknat ut att Atli hållit över 60 lektioner denna helg... rätt så svettigt även för honom alltså!). När Emma och jag skulle rida vårt sista pass sa Atli att vi först skulle rida själva en stund och sedan skulle han rida våra hästar för att avslutningsvis berätta hur vi ska träna framöver. Jag beordrade Johan - som var på plats hela dagen idag och fotade - att han skulle filma MASSOR när Atli red Feykir. Fast när Emma och jag ridit tyckte Atli att vi skulle sluta för dagen. På min fråga om han inte skulle rida hästarna svarade han: "Det behövs inte!" Synd... hade SÅ gärna velat se Feykir med Atli på ryggen!!!


Som alltid avslutade Atli med att ge var och en instruktioner för den fortsatta träningen. Så här tycker han att jag ska lägga upp mina träningspass framöver:



Värma upp i trav på volt (inte längre olika böjda spår hela tiden alltså). Trava lång, låg i båda varven till dess Feykir känns mjuk och avslappnad.




Samla skritten på volt (komma ihåg att INTE höja handen när jag börjar korta upp tyglarna!!!) och sedan uppmuntra honom att söka sig framåt-nedåt i tölt på volten i båda varven. Jag får honom att söka sig framåt-nedåt genom att flytta ut bakdelen på volten.





Sedan är det dags att "få igång" Feykir ordentligt genom att tölta längs spåret en ganska lång stund i båda varven. Rida i ett lite högre tempo men ändå ha honom mellan hjälperna. Viktigast är att hålla energin hela tiden - även om det innebär att använda pisken ibland! Stöd på yttertygeln när jag ställer honom inåt i vänstervarvet för form. Ställa höger och mkt högerskänkeln för form i höger varv. (Även Sylvia har ju sagt att jag ska "värma länge" för att få igång Feykirs "dieselmotor". Själv tycker jag det är SVÅRT att veta när jag ridit tillräckligt länge - är rädd att det blir FÖR länge, så att vi inte har något krut kvar sedan... Som det kändes på Midurtävlingen senast... Nåja, jag kanske lär mig känna av även detta tillslut...)




När "dieselmotorn" kommit igång är det dags att sätta högre press! Först samla skritten ordentligt längs spåret! VIKTIGT då är eftergifterna! STORA eftergifter varje gång han bromsar upp för min förhållning!!! (MKT större eftergifter än jag tror - det såg jag på en videosekvens som Johan filmat när Atli hjäpte mig!!!) Ställa i nacken för att lösgöra honom i det läget och när han slappnar av i halsen: smyga över i tölt. Rida 1-2 varv i samlad tölt med MKT energi! Hela tiden leta möjligheter att ge kort, snabb eftergift på tyglarna - det är detta som kommer att göra honom mjuk! Börja om igen med samlad skritt och övergång till samlad tölt. (Under sista ridpasset tyckte Atli att Feykir samlade sig MKT bra i skritten! Däremot gör det honom fortfarande spänd - men om jag bara är noga med eftergifterna där så kommer han att lära sig slappna av!)




Avslutningsvis låta honom sträcka ut i trav på volt en stund innan jag skrittar av.


Ja, nu vet ni hur jag ska träna framöver!!!



Atli sa också att det nu ser riktigt trevligt ut nu när jag rider Feykir - takten och formen är för det mesta "helt OK". Det som återstår är att sätta ytterligare press på honom så att han kommer upp med bogarna. Då kommer han att få ännu mer rörelser. Bara att träna på alltså!

Inga kommentarer: