måndag 26 juli 2010

Tillbaka i sadeln!


Hemma igen efter några trevliga dagar i Västerbotten (främst Umeå) och idag fick jag ÄNTLIGEN rida igen! Till helgen blir det Atlikurs så nu gäller det ju att trappa upp lite försiktigt så att min kropp inte får en chock av den! Även Feykir behöver förståss lite förberedelser/uppmjukning efter en ledig vecka. Idag började vi därför med att fokusera på grundgångarterna. Red mycket travserptentiner längs vägen, mjukade upp genom att växla några steg trav, några steg höger galopp, några steg trav, några steg vänster galopp o s v.

Ett par längre galoppsträckor blev det också - då jag passade på att först ställa höger-vänster för att avdramatisera att jag tar i tyglarna i galoppen. Sedan tränade vi lite halvhalter i galoppen - eller i alla fall förstadium till halvhalter. I vänster galopp får jag vara extra försiktig, för att han inte ska bli spänd av detta. Därför gjorde jag bara de halvhaltsförsöken när vi galopperade på hemvägen och dessutom uppför en liten backe - det är mindre risk att det blir förfelad effekt ifall en galopp med lite "tryck" i! Då räcker det också att jag direkt efter förhållningen blir helt passiv och bara åker med - för ingen extra drivning krävs och i o m att min inverkan därmed "går över" så snabbt hinner han inte börja spänna sig.

Vi travade även endel i ojämn terräng i skogen samt skuttade över några nedfallna träd - så sammantaget kändes det som att jag verkligen gjort vad jag kunnat för att han skulle få mjuka upp sig ordentligt samtidigt som mina muskler hade fått en mjukstart! Satt dessutom av ganska långt från stallet och promenerade tillbaka - för att jag skulle få en rejäl "avskrittning" av mig själv! När vi kom tillbaka till gården var KG bussig att fota bilden på oss ovan - tack för det!



Så här läckert blev det när jag sprayade Feykir med insektsmedel: som små såpbubblor! Inser föresten att jag "mörkade" en sak ovan. När vi vänt hemåt kunde jag inte låta bli att testa en övergång från galopp till ökad tölt - något som inte varit vår starka sida direkt... Särskilt inte från vänster galopp - men nu bestämde jag mig för att utmana oss! Såg till att han verkligen tog i ordentligt med vänster bak innan jag satte mig tungt i sadeln och gjorde en förhållning. Och det blev inte alls den där "dyka ner på bogarna"-effekten som det brukat bli - utan en riktigt bra övergång för att vara vi! Feykir tog i riktigt ordentligt bakifrån, det blev bra tempo och han höll takten riktigt länge! Detta TROTS att jag red på vanligt tredelat bett så han hade lätt kunnat komma undan genom att vräka sig i handen... men istället töltade han - FORT! KUL!!!


Och för dem som oroat sig över att Feykir skulle hinna falla ur mycket under hans lediga vecka: härmed kan ni sluta oroa er! ;-)

Inga kommentarer: