onsdag 14 juli 2010

Hängmatteblogg!

Att ha semester förpliktar ju - så detta blogginlägg är författat i hängmattan! Har just kommit hem från ett riktigt svettigt besök hos Feykir. Har ju varit försiktig med att anstränga honom i värmen. IFALL han på något vis skulle ha kvar någon slags känning av sårinfektionen. Planen var därför att rida först i kväll då det förhoppningsvis blivit lite svalare. Men precis som igår mulnade det på vid lunchtid samtidigt som prognosen sa att det åter skulle bli soligare och ännu varmare senare i em.

Igår medförde det att vi slängde oss i bilen och "gjorde undan" ett besök på IKEA i Haparanda. Det var två år sedan sist så vi hade hunnit skriva upp några saker på inköpslistan! F f a handlade vi sådant vi behövde till vårt "nya" kök. Men idag tog jag istället molen som anledning till att åka till Feykir. Men någon direkt svalka gav de ju inte... När jag klev ur bilen i Mariebäck kändes det som att kliva in i en bastu... Luften var så extremt fuktig och dessutom var det drygt 26 grader i skuggan. Nåja, man får se saken från den positiva sidan... ingen risk att jag skulle behöva lida av platt hår i den fukten i alla fall!









Feykir hade "parkerat" inne i vindskyddets skugga - med Tildra och Hremsa som vaktposter. Någon direkt nöd verkar det ju inte gå på honom!



När jag borstat, sadlat och kom ut på gården skulle Kristin precis koppla på hästtransport på bilen. Jag "parkerade" Feykir utanför stallet, på gammalt Reykur-manér (d v s sa "stanna" och lämnade honom helt sonika lös.) Och precis som Reykur alltid gjorde så stod Feykir snällt och väntade medan jag hjälpte Kristin. Fast hade han inte varit så loj i värmen hade jag nog inte kunnat lämna honom så - han är inte helt "Reykur-tränad" ännu.



Red mot Alviksträsk och varvade mellan skritt och tölt. I korsningen vid sjön tyckte Feykir det var dags att vända hemåt igen. Men jag ville fortsätta en bit åt höger - i o m att det där är vatten på båda sidor av vägen hoppades jag att det skulle fläkta skönt - och jag hade rätt! När vi ändå vände hemåt tränade vi på att samla skritten med RAK häst. Det är jobbigt att verkligen vinkla bakbenen så Feykir provar hela tiden att skicka ut rumpan åt något håll istället... hade GÄRNA haft ett paddockstaket att ta hjälp av i det läget!



När jag var nöjd med skritten övergick vi till långsam tölt. Hamnade i en trevlig "god cirkel": Feykir töltade riktigt bra och försökte inte "kasta fram" mig, när jag alltså satt ovanligt mycket på rumpan töltade han ännu bättre och då kunde jag sitta ännu bättre på rumpan...



Brukar avsluta töltträningen med att låta honom sträcka ut i trav en stund. Men nu bröt jag av till skritt direkt i stället - fast direkt följt av lite "piskvift" för att han inte skulle dyka ner på bogarna utan fortsätta ta i bak och bära sig i skritten. Sedan satt jag av och gick hela vägen tillbaka till stallet. Det var först då jag insåg att inte bara Feykir hade hunnit bli genomsvettig i värmen - det var ju faktiskt jag också. Ridbyxorna verkligen klibbade längs benen. I sådana här situationer ÄLSKAR jag verkligen mina underbara Pikeur-byxor! De är så supersmidiga i tyget att inte ens i en sådan här situation blir det minsta veck som kan ge skav!






Det var ett bra tag sedan - så nu tycker jag det är hög tid för en "Feykir äter kraftfoder" igen! Passa på att kolla in 335 kg muskler! Nåja, inte bara muskler kanske... men jag är väldigt nöjd med hans vikt! Hade duschat honom i spolspiltan och struntade i att använda något svettskrapa - för att han skulle få maximal svalkande effekt av vattnet. När han mumsat färdigt hade han nästan hunnit torka ändå! "Marinerade" honom i insektsmedel innan han fick gå ut i hagen igen. Kan någon gissa vad han gjorde där?





... mycket riktigt! Han rullade sig länge och omsorgsfullt!


Inga kommentarer: