lördag 5 juni 2010

Midurs midnattssolstävling - uttagningar


En bild från dagens fyrgångsuttagning (V5) - Johan missade T5:an så därifrån har jag tyvärr inga bilder...


Tävlingens första klass började först kl 13.30 idag - det kändes VÄLDIGT ovant! Men är det midnattssolstävling så är det! Bodentravet har föresten tagit efter oss - de ska också köra midnattssolstävling för första gången, 19:e juni! Kom med något eget, säger jag bara! ;-)




Inför vår töltuttagning (T5) försökte jag lyda Sylvias råd att "rida fram längre" - för att Feykirs "dieselmotor" skulle hinna komma igång ordentligt. Problemet är bara att jag inte ännu har fått koll på hur länge "längre" egentligen är... Nu satsade jag på ca 30 minuter, men sedan blev det längre p g a förseningar... Efter en lååång igångskrittning (det blir det ganska automatiskt på Bodentravet, eftersom det är så stora avstånd mellan stall och bana) red vi några lite längre galoppsträckor. Lite tempoväxlingar i tölt och sedan försökte vi rida riktigt saaaaakta, så att det verkligen skulle vara arbetstempo. I samband med detta fick jag ett riktigt halleluja-moment! Hade jobbat med kort tempo i tölten ett bra tag och tänkte låta honom pusta lite i skritt på längre tygel - men han gick istället helt självmant i riktigt samlad skritt. På hängande tygel! Då testade jag att ta lätt tygelkontakt och öka drivningen - och Feykir började tölta riktigt, riktigt långsamt i form helt utan tygelkontakt! När jag ökade drivningen ytterligare fanns inte minsta tendens att bli hög i formen, eller gå emot handen, utan han bara samlade sig ÄNNU mer i denna superlångsamma tölt. Pustade och stönade - men var helt underbar!!! Jag har aldrig upplevt en sådan känsla i tölten tidigare - så jag konstaterade att hur det än skulle gå idag hade jag fått en riktigt fantastisk upplevelse!




När det sedan var dags att rida vår uttagning lyckades jag inte få fram den där fantastiska tölten igen - men det hade ju varit för mycket begärt! Lyckades rida långsammare i "arbetstempovarvet" än i Skellefteå i alla fall och hade en betydligt trevligare känsla än då. Sedan höll det på att gå illa! När vi bytt varv och precis började med tempoväxlingarna upptäckte Feykir plötsligt ett monster vid banans ytterkant just innan första kurvan - så han KASTADE sig inåt! Det var SÅ nära att vi hamnade innanför banan - kan inte ha varit många cm marginal till att ha blivit diskade! Som tur var hade jag pisken i innerhanden - så jag kunde förstärka med den mot innerbogen och därmed stoppa honom innan det gick för långt. Elisabeth, som red bakom oss, sa efteråt att hon tyckte det var ett under att jag inte flög av - för hon hade sett MINST 30 cm luft mellan min rumpa och sadeln! Det reflekterade jag aldrig själv över - jag hade allt fokus på att hålla oss kvar på banan! Nästa varv kastade sig Feykir igen - men nu var jag beredd så det blev inte alls lika dramatiskt. Där emellan lyckades vi riktigt bra med en tempoväxling! Det var verkligen tölt hela långsidan och för att vara vi gick det riktigt snabbt! Vi hann rida ökningar på tre långsidor, och även den tredje blev bra nästan hela vägen. KUL!




När vi red ut från banan kunde jag till min glädje konstatera att jag numera faktiskt klarar av att RIDA lite grann i tölten i alla fall - trots att det är tävling! Tidigare har jag bara suttit helt paralyserad, tänkt "oj, oj, passtakt, passtakt!" men inte kommit mig för att göra något åt saken... Men nu börjar jag alltså kunna tävla och rida samtidigt - till viss del i alla fall! Fortfarande kan ju inte Feykir och jag varken arbetstempo eller ökat tempo... MEN när vi fick dagens uttagningspoäng visade det sig att vi hade höjt oss med drygt 1.15 poäng jämfört med förra lördagen! En av domarna hade föresten skrivit "fint steg" i våra domarkommentarer! KUL! Nu ska vi fortsätta träna på detta så blir det förhoppningsvis ännu bättre till hösten! Och i morgon blir det A-final i T5!




Elisabeth gjorde verkligen tävlingsdebut med den äran - hon och fina Tildra vann uttagningen! Jättekul!!!




När det var dags för V5 hade klockan hunnit bli 18 - verkligen annorlunda tävlingsupplägg idag! Nu var det "valfritt tempo tölt" som gällde - betydligt lättare än arbetstempo tycker Feykir och jag! Det var inte någon av våra bästa uttagningar i V5 - men räckte till A-final i alla fall. Och jag var så glad över att jag för första gångenpå tävling INTE fastnade i innertygeln i galoppen utan klarade av att ge de stooora eftergifter som man ska göra när man rider på halvstång. Duktig Anna! Det går framåt här och där!




Det var förståss spännande att passera "monsterstället" på ovalen i fyrgången - men bara för mig, Feykir reagerade inte en enda gång nu. Men så red vi ju i höger varv och då gick det bra även i T5, det var när vi hade bytt till vänster varv som monstret uppenbarade sig...




Elisabeth och Tildra fortsatte att dominera - de kom på första plats även i denna uttagning (delade platsen med Anette och Jupiter. ) Alla i A-finalen var faktiskt Miduriter!




Nu ska min onda kropp få ett VARMT bad och sedan är det dags att sova. TÄNK att jag snart har överlevt att tävla två helger i rad - det hade jag egentligen inte trott med tanke på hur dålig jag varit de senaste månaderna... Verkligen roligt!!!




3 kommentarer:

Anonym sa...

Så superkul att läsa din blogg :)
Snabbare info från tävlingen kan man ej hitta heller!
Gillar din häst-lycka till i morgon.
Hälsningar fr Sandra.

Maria Mattsson sa...

Som vanligt jättefina bilder i din blogg å jag håller me föregående talare..att de är på din blogg man går in å kollar hur de gått för er alla på tävling:) Jag ska också säga varför Bodentravet kör kvällstävling den 19 juni..ja de är ju för att de är Kungabröllop på dagen å då kanske de skulle bli mindre publik, så då flytta dom fram starten till senare å de var ju smart av dom:)

Anna sa...

Roligt att höra - tack, tack!!! Jag försöker verkligen uppdatera så ofta som möjligt, så det är roligt att det uppskattas! Och att kunna lägga ut Johans fina bilder är definitivt en bonus!