fredag 4 juni 2010

Tävlingsförberedelser


Kolla vad han kan:
korsar bak, minsann!


Feykir och jag har idag försökt finslipa formen inför helgens tävling - andra halvan av vår tävlingssäsong! Red på banan och när vi värmt upp med "alla möjliga rörelser" i skritt och trav på böjda spår var det dags för tölten.

Började på volt i höger varv och Feykir var riktigt duktig! Kändes mjuk i sidan, sökte sig framåt-nedåt och var riktigt ridbar i tölten! Gjorde en halvhalt ibland och flyttade ut rumpan något steg - det funkade också bra. Bytte till vänster varv och det var ju värre... inget naturligt framåt-nedåt här inte utan snarare järnspett i sidan... Problemet var förståss att han inte ville ta i ordentligt vänster bak. Ställde inåt och förstärkte skänkeln med en liten pisk-vift - och när hysterin lagt sig gick det plötsligt alldeles utmärkt att korsa med vänster bak! Då fick han massor av beröm förståss! Bytte om volt ett antal gången - och snart kändes han riktigt mjuk och fin i båda varven!

Efter en skrittpaus var det dags för mer samling i tölten. Red längs spåret, ställde höger -vänster så att han höll sig mjuk. Satt ordentligt bakåt, viftade lite med pisken, gjorde förhållning för att samla upp "explosionen" och när jag mjuknade töltade han riktigt trevligt!

Tränade på tempoväxlingar också: Red en stor åtta med ökning på diagonalerna och kort tempo på kortsidorna. Nedtagningarna funkade riktigt bra även idag! Ett par gånger fick vi till en bra ökning med bibehållen takt och på slutet lyckades vi även lite bättre med korta tempot. Så, för att citera Sylvia: "Det går framåt - men det går sakta..."

Feykir fick sträcka ut i trav en liten stund innan jag skrittade av honom. Sedan blev det dusch i spolspiltan. Och jag tror ändå att det var Feykir som blev mest blöt. Till Skellefteåtävlingen tvättade jag aldrig hans man utan bara svansen. Den här gången gjorde jag tvärt om - för att spara på mina onda händer.

Sedan fick Feykir gå lös på gården och beta gräs medan han torkade. "Stora hårtorken" var på - d v s det blåser riktigt mycket idag även med Luleåmått mätt. Var lite orolig i början att han skulle rulla sig när han var så blöt. Men finns det grönt gräs så har man inte tid med annat än att äta visade det sig - som tur var! När jag packat klart inför morgondagen var han torr och fin. Tog på ett riktigt tunnt regntäcke så att han håller sig ren till i morgon. Tur att det bara är runt 10 grader varmt - han har ju fortfarande en hel del underull från vinterpälsen kvar och jag vill ju inte att han ska svettas i täcket!

När jag kom hem upptäckte jag vad "stora hårtorken" kan ställa till med: en av våra stora björkar på gården hade blåst ner! :-O Vilken TUR att den blåst ut mot ängen och inte mot huset! Nu hoppas jag att vinden lugnar sig lite till i morgon... det är så väldigt öppet på enormt stora ytor runt Bodentravet så annars är det risk att vi blåster bort!

Inga kommentarer: