söndag 9 maj 2010

Ovalbaneträning!


Johan jobbade idag - så han kunde inte följa med till Ersnäs och fota. Alltså får dagen illustreras med en bild från Atlikursen.

Men idag red jag alltså inte på ridbanan i Mariebäck, utan på Tranmyrovalen i Ersnäs! Verkligen suveränt att Midur ordnat träningsdagar där med Sylvia som instruktör! Man fick värma upp hästen själv och sedan rida ensam på ovalen 30 min med Sylvias instruktioner. Och mer än 30 min hade nog varken Feykir eller jag orkat - vi var båda helt slut efteråt!

När vi skulle börja frågade Sylvia vilken töltklass jag anmält mig till. Jag erkände att det var T8... "men om du kan göra underverk med oss byter jag till T5!" sa jag. Och underverk kanske man kan tala om faktiskt!

Fick i alla fall börja med att rida långsamt tempo i tölt, i höger varv och försöka hålla honom lösgjord och lätt i handen. "Så snart han går emot i handen det minsta så ska du reagera och
ställa höger-vänster-höger-vänster, för att sedan mjukna när han lättar i handen och söker sig nedåt".

Sedan fick jag testa att öka tempot lite, men fortfarande använda "höger-vänster-höger-vänster" så snart han rätade ut sig och blev styv. Succesivt gick det bättre och bättre! Då fick jag börja rida tempoväxlingar med riktigt kort tempo på kortsidorna och trycka på ÄNNU mer på långsidorna för att få upp tempot ytterligare. Det korta tempot gick riktigt bra! Jag lyckades hålla innerbogen på plats med skänkeln, så han kändes mjuk i innersidan och jobbade i trevlig form. "Takten är jättebra!" ropade Sylvia.

Även ökningarna gick definitivt över förväntan! Han tog i riktigt jämnt med bakbenen så jag kunde trycka på mer och få ett högre tempo utan att han började rolla. Behövde fortfarande ställa höger-vänster endel, men inte lika mycket som tidigare.

Har inte alls samma precision i nedtagningarna som jag hade med Reykur, så jag måste börja mycket tidigare med små halvhalter om jag ska hinna få ner tempot tillräckligt.

Testade även att rida tempoväxlingarna i vänster varv, men då var det svårare att få med vänster bak ordentligt så ökningarna blev mycket mer ojämna och "hoppiga"... fast bara jag hade stöd på yttertygeln blev formen mkt bra i korta tempot. Alltså bör jag se till att få börja rida i vänster varv på tävlingarna!

Efter en skrittpaus testade vi så att rida fyrgångsprogrammet. Tölten kändes bra, i traven sa Sylvia att när han känns helt lös i innersidan ska jag trycka på ordentligt framåt - och när jag vågade göra det blev det stora, härliga kliv! Skritten blev lite för mycket transportsträcka däremot... "Se till att han hela tiden tänker framåt!" sa Sylvia.

Avslutningsvis gjorde vi en riktigt bra galoppfattning, utan att han blev för djup i formen - vilket varit ett problem tidigare. Fick ställa lite höger-vänster och när han sedan var mjuk i innersidan och jag började driva på ORDENTLIGT f f a med innerskänkeln så blev det lite "drag" i galoppen också!

Efter en kort skrittpaus tyckte Sylvia att jag skulle testa lite mer tölt, för att se om han blivit ännu mer lösgjord av galoppen. Nu var Feykir REJÄLT trött (och jag också) så mitt försök till ökning blev väldigt "hoppigt" med mycket rollningar. Men när vi kom till kortsidan lyckades jag ta ner tempot ORDENTLIGT, fast med bibehållen energi och då presterade Feykir riktigt, riktigt fin tölt!!! "Han är JÄTTEFIN nu!!!" ropade Sylvia och sa att jag skulle rida så superkort tempo på tävlingen också. "Bara du gör det med bibehållen energi!". Bara och bara... tänkte jag.
"Och så ser du till att ändra anmälningarna till T5 så ni får rida tempoväxlingar!" tillade hon.

Jag var verkligen supernöjd efter denna lektion! Så oerhört nyttigt att få rida för instruktör på ovalen!!! Jag har anmält mig även till nästa söndag - så kul det ska bli! Måste se till att hinna öva lite tempoväxlingar innan dess också.

När jag skriver detta har jag så jätteont i händerna efter dagens övningar, men jag HOPPAS att jag kan fixa att rida igen redan i morgon. Det är ju så KUL!!!

Inga kommentarer: