fredag 21 maj 2010

Ökad tölt på diagonalen


Feykir på "betesträning" utanför Josefshallen efter dagens ridpass.
Idag tränade Feykir och jag på ridbanan. Först skrittade vi igång precis som i onsdags, genom att varva snäva serpentiner, framdelsvändningar, volter m flytta ut bakdelen m m. Växlade hela tiden mellan övningarna, som Sylvia tipsat om för att Feykir ska bli både lösgjord och allert.




"Joggade" igång med tölt längs spåret i låg form och ställde höger-vänster till dess han kändes lätt i handen.




Efter en skrittpaus var det dags för det riktiga arbetet: arbetstempo tölt längs spåret och sedan vända snett igenom med ökat tempo på diagonalen. I början gick det rätt segt... "Dieselmotorn hade inte kommit igång" skulle säkert Sylvia ha sagt. Vid andra försöket viftade jag till lite med pisken också - och nu blev det genast en helt annan fart under galoscherna!




Sedan gällde det ju att komma tillbaka till arbetstempo på kortsidorna. Nu rider jag på halvstången igen och då gäller det verkligen att inte bli "hängande" i tygeln så jag koncentrerade mig på att väldigt tydligt bromsa med hela kroppen - då blev det ju automatiskt en stor eftergift så snart jag rätade på mig igen. Gjorde snabba sådana "inbromsningar" och tillslut töltade Feykir långsamt, samlat och helt lätt i handen! UTAN att rolla - så uppenbarligen hade vi verkligen bakdelen med oss!




Precis som Sylvia sa var det mkt bra att konsekvent öka tempot just på diagonalerna - för efter en stund vet hästen vad som förväntas och vågar själv dra upp tempot. Förutom att "sitta bakåt" och DRIVA fokuserade jag på att ställa höger-vänster och lyckades hålla honom mjuk så att han verkligen höll takten i ökningarna. Först var jag jättenöjd med det! Men efter en stund insåg jag att det ändå var lite för tamt... viftade till med pisken igen och NU hände något! Rumpan "kom in", bogarna kom upp och vi red riktig ökad tölt över diagonalen! HÄFTIGT! Testade två gånger till med samma resultat. Då fick min duktiga häst sträcka ut lite i trav innan jag skrittade av honom.




Den där sista känslan i ökade tölten skulle jag VERKLIGEN vilja uppleva när det är dags för ovalbana! Då kändes det plötsligt hur lätt som helst för Feykir att dra på ordentligt! Men hur i all världen ska jag lyckas återupprepa det på tävlingen??? Det är väl precis som Sylvia säger, att jag måste värma en lite längre stund så att jag verkligen fått igång honom. MEN samtidigt måste vi ju ha en hel del krut kvar till själva visningen också... HUR ska jag få ihop det?




Det är ju dessutom bara en vecka till dess det är "skarpt läge" i Skellefteå... får helt enkelt använda tiden fram till dess till att försöka lära mig hur mycket som behövs för att vi ska komma till det där "racerbåtsläget"... Och sedan har vi ju "andra halvan av säsongen" helgen efter, så då får jag ju en chans till.

Inga kommentarer: