fredag 7 maj 2010

Samlad skritt och galopp utan järnspett


Ytterligare en bild från Atlikursen.


Red på ridbanan idag - men det var inte repetition av Atlikursens övningar som stod på programmet, utan repetition av de suveräna övningarna från den här veckans ridlektioner. Mjukade upp genom att rida "fyrkantiga serpentiner" med framdelsvändningar i varje hörn och lyckades göra det med bibehållen eftergift i vändningarna.


Sedan var det dags för samling i skritt. ONÖDIGT jobbigt tyckte Feykir! Madde red samtidigt som vi på ridbanan. Hon jobbade också med denna övning och Drifa höll definitivt med Feykir! Jag började i höger varv och i början vinklade jag ut pisken varje gång jag ville börja samla honom - det har en OERHÖRD effekt! När Feykir varit duktig och gått några steg riktigt samlat med eftergift i nacken slappnade jag av och lät honom sträcka ut i skritten igen några steg innan vi började om med samlingen.


Började göra övergångar till långsam tölt från den samlade skritten och gjorde volter där jag kunde böja honom ordentligt och samtidigt flytta ut bakdelen lite för att verkligen få honom att ta i med inner bak.


När vi bytte till vänster varv blev det svårare! Feykir började kännas mer som en ål än en häst! Nu handlade det ju om att trampa under sig riktigt mycket även med vänster bak. På tok för jobbigt tyckte Feykir och testade att istället skicka rumpan resp bogarna åt alla möjliga håll! Tillslut fick jag honom hyfsat rak och lite samlad - då fick han STOR eftergift som belöning innan vi började om igen med samlingen. Långsamt blev det sedan lite, lite bättre vid varje försök.


I högervarvet lyckades vi smyga iväg i tölt från den samlade skritten, men i vänstervarvet ville han dra iväg i tempo för att komma ifrån samlingen. Även volterna gick i speedfart i början. Jag måste tänka på att bromsa upp med MASSOR av halvhalter och samtidigt driva massor för att bibehålla samlingen! Tillslut kunde vi prestera en långsam tölt i vänster varv - t o m på volt. Och då kunde jag börja RIDA honom även på volten: ställa inåt och flytta ut bakdelen.


Avslutningsvis skulle vi även träna på galoppövningen från i onsdags. Började i höger varv och även idag gick det bra att ställa höger-vänster-höger vänster i högergalopp. Duktig kille!


I vänster varv kom jag ihåg onsdagens aha-upplevelse: att jag måste börja ställa höger-vänster DIREKT han börjar galoppera, inte låta honom hinna bli järnspett. Även nu gick det riktigt bra längs långsidorna! Verkligen ett framsteg!!! Tidigare har jag inte kunnat röra innertygeln ö h t - minsta kramning har förvandlat hästen till järnspett. Så detta var verkligen ett STORT framsteg!


Däremot hade vi problem med samma hörn som i onsdags... Och det kändes som att problemen blev större för varje varv... Jag kom fram till att han helt enkelt hade börjat fuska väldigt mycket med bakbenen. Nästa gång vi kom till svåra hörnet petade jag därför till honom med pisken på inner bak. Självklart blev det total hysteri i våldsamt tempo först... Men tre varv senare hade vi åter sansad galopp - och då kunde jag faktiskt galoppera honom inåtställd genom svåra hörnet utan att han blev spänd alls! Och det fungerade en andra gång också! Då fick han sträcka ut lite i trav och sedan avslutade vi. Man ska ju sluta när man är på topp!


Konstaterade att han fått jobba så ordentligt att han faktiskt var lite vitskummig på halsen! Så duktiga hästar får förståss betfor och havre - och Feykir misstyckte inte alls när det gällde den saken!

Inga kommentarer: