fredag 16 april 2010

WOW-känsla i ridningen!!!


Den här vackra synen mötte mig när jag kom till Mariebäck efter jobbet idag! Hade jag haft Johans tålamod hade jag förståss "photoshop:at" bort stängseltråden... men jag är alldeles för otålig! MÅSTE ju genast få skriva om dagens fantastiska ridupplevelse så jag har verkligen inte tid att fastna i något sådant! Ni får tänka bort tråden istället - samtidigt som ni tänker bort all smuts ur Feykirs päls... (Den kunde föresten någon gärna ha fått photoshop:a bort åt mig innan jag skulle rida!)

Valde ridbanan idag, framför LERIGA bilvägen och passade på att repetera övningar från lektionen i onsdags. En kanon-strategi skulle det visa sig! Efter igångskrittning red jag längs spåret, ställde höger-vänster-höger vänster för att få honom mjuk och avslappnad. Det funkar verkligen snabbare och snabbare för varje ridpass! Då och då gick vi in innanför spåret och gjorde framdelsvändningar (mycket böjning i halsen och pet på inner bak med pisken för att han verkligen skulle korsa bak). När han trampade under sig ordentligt och därmed lättade fram skrittade vi vidare längs spåret igen. Varvade framdelsvändningar för höger resp vänster skänkel. Det gick betydligt bättre att flytta honom för vänsterskänkeln idag än i onsdags!

Joggade igång lite i tölt längs spåret (bra takt redan från start!) Sedan kompletterade jag med framdelsvändningar även här. Saktade ner till skritt INNAN vi gick innanför spåret - då försökte han inte alls vräka sig i handen på samma sätt som i onsdags. Började med att flytta undan för höger skänkel och sedan kom den fantastiska upplevelsen: Feykir "satt på rumpan", kom upp med bogarna och töltade på utan att jag hade något som helst i handen! Trots vanligt, tredelat bett!!! WOW!!! Stannade då och då för att göra ny framdelsvändning - och sedan var det bara mer WOW! Någon gång började han dra iväg i tempo - men då räckte det med att jag rätade lite på mig för att han skulle göra en halvhalt och återgå till den fantastiska WOW-tölten! Sände många tacksamma tankar till Sylvia som hjälper oss så otroligt med dessa suveräna övningar!

Bytte till vänster varv och även om det gick mycket bättre att flytta undan för vänster skänkel idag, så fick jag inte honom att trampa under sig lika mycket som i höger varv. Men han kom upp lite mer med bogarna än vanligt i alla fall! Jag stannade mycket oftare för att göra framdelsvändningar i det här varvet - för att kompensera för att det var svårare att samla honom här. Ibland testade han att lägga sig lite, lite i handen, men det räckte med att ställa höger-vänster-höger-vänster några gånger för att han skulle bära sig bättre igen! Det är verkligen en mirakelövning för Feykir!!! När han åter kändes mjuk och lätt i handen testade jag att hålla stöd på yttertygeln och ge eftergift på innertygeln - och kom formen också!

Jobbade ganska länge i vänstervarvet, eftersom det kändes svårare. Men efter en skrittpaus återgick jag till "njutvarvet" som avslutning. Vilken härlig känsla! Även här testade jag nu att hålla stödet på yttertygeln och bara krama lätt, lätt på innertygeln - och då fick jag uppleva den härliga wow-tölten med form! Hade kunnat rida så i evigheter - men man ska ju sluta när man är på topp så jag tvingade mig själv att avbryta.

Feykir fick sträcka ut i trav en stund innan vi skrittade av. Både i traven och den efterföljande skritten använde jag höger-vänster-höger-vänster-knepet varje gång jag fick något i handen - med mycket gott resultat!




Sedan fick duktiga hästen mumsa på sin lilla kraftfodergiva medan jag skickade ett euforiskt sms till Sylvia som tack för alla bra tips. ÅÅÅÅÅhhhhh - längtar redan till i morgon! För då får jag ju rida favorit-Feykir igen!!! (Men då blir det nog mindre tölt och mer galopp - ifall jag kan behärska mig vill säga. Just nu vill jag ju bara TÖLTA!!!)







Inga kommentarer: