onsdag 7 april 2010

Malin Baryard och jag...


...har ju förståss hästskötare! Här är Emelie i full färd med att kratsa Feykirs hovar. "Eva sa att du är så dåligt på att kratsa hovarna, så det var bäst att jag gjorde det!" Hm.... Och kolla in så smal och snygg han börjar bli igen!!! :-)

Till min stora glädje fick vi denna lektion jobba vidare på det "vinnande conceptet" från förra veckan: ställa höger, vänster, höger, vänster... Först i skritt längs spåret och på stora volter. På volten skulle vi varva med att flytta ut bakdelen några steg.

Sedan fick vi göra samma sak i tölt. Först gick det väldigt bra, Feykir kändes mjuk och trevlig. Då sa Sylvia att jag skulle samla honom lite mer, och genast blev det mer "motstånd" i honom... Efter ett tag fick jag testa att rida öppna längs spåret, med stöd på yttertygeln och då jobbade han i en riktigt trevlig form, helt lätt i handen! Då och då fick vi sakta av till skritt genom att hålla om med skänklarna, luta bakåt och fortsätta krama höger-vänster-höger-vänster för att hästarna skulle sakta av utan att hänga i handen. SVÅRT!



Nästa övning blev att skritta längs spåret och göra TYDLIGA halvhalter minst 6 ggr/varv, då vi verkligen skulle DRIVA in hästens bakdel i halvhalten, plocka höger-vänster-höger-vänster ifall hästen ville köra upp nacken. Feykir ville INTE trampa under sig med bakbenen - alldeles för jobbigt tyckte han! Så jag fick peta till lite med pisken precis innan halvhalten ett antal gånger - och då gick det genast mycket bättre.

Sedan skulle vi göra samma sak i tölt. Även här testade jag att vinkla ut pisken lite, så att han såg den i ögonvrån, inför första halvhalten. Och då insåg ju Feykir att detta var dagen när han skulle dö!!! Matte hade ju rört pisken!!! M a o fanns bara en sak att göra: rusa runt i hysterisk tölt - och på så sätt försöka rädda livhanken... SUCK!!! Men jag svarade med att göra ännu fler tydliga halvhalter, där jag bromsade upp honom ORDENTLIGT, kramade på tyglarna för eftergift och sedan gav stooor eftergift. (Ja, först fick jag göra några ordentliga halter, för att montera tillbaka bromsen.) Och när han började ta halvhalterna och slappna av igen fick jag riktigt trevlig tölt!



Avslutningsvis jobbade vi med trav längs spåret - även nu ställa höger-vänster-höger- vänster. Först i vänster varv och Feykir kändes riktigt mjuk och trevlig. Fast Sylvia fick påminna mig om att inte låta honom bli för lång. När vi bytte till höger varv tyckte Feykir att det var dags att lägga in en högre växel - och med den extra framåtbjudningen fick vi beröm för den fina traven! Att ställa höger-vänster är också ett bra sätt att hålla ihop honom i traven utan att det blir statiskt på något vis!
Skrittade av uppsuttet till dess mitt ställa höger-vänster-höger vänster resulterat i att han bar sig själv i en trevlig form. Då satt jag av och gick med honom istället. Sedan fick min duktiga häst äta 1/2 skopa vardera av havre och betfor. Gissa om det var populärt??!!

Inga kommentarer: