söndag 25 april 2010

"Bästa tölten hittills!"


Atlikursens tredje dag bjöd på strålande sol och gårdagens isande vindar var borta - härligt! Jag hade dessutom lyckats övertala Johan att följa med (självklart fullastad med kamerautrustning) och han fotade ca 2000 bilder! Så framöver kan ni se fram emot lite roligare bilder här i bloggen än bara "Feykir äter kraftfoder!"

Under min första lektion fick jag börja med att skritta på volt och flytta ut framdelen. När Feykir kändes mjuk i båda sidorna skulle jag övergå till att trava på volt. Men det tyckte inte Feykir var någon bra idé... efter några travsteg och ett galoppsprång övergick han till tölt... Fick då böja honom ordentligt på en liten volt för att han verkligen skulle slappna av och söka sig nedåt. Jag hade börjat i vänster varv, men Atli tyckte att jag skulle ta högervarvet istället - och då var det mycket lättare att få Feykir att trava avslappnat. När jag sedan bytte tillbaka till vänster varv gick även det bra. Note to self: börja värma upp med trav på volt i HÖGER varv för att sedan "ta med" lösgjordheten till vänster varv!

Så var vi redo för tölten. Fick jobba precis som igår, med att böja halsen, flytta ut bakdelen och sedan ge STOR eftergift när han började söka sig nedåt. När Feykir var passtaktig sa Atli: "Få honom att nästan tänka trav - för då får du både en bra grundform och bra takt i tölten!" Jag får verkligen jobba med att hålla Feykirs högerbog på plats! I höger varv är det lättare, eftersom han då går högerställd, men det krävs ändå mycket jobb av innerskänkeln. Och i vänster varv får högerskänkeln jobba ÄNNU mer för att hålla emot på utsidan! Det är bra att byta varv ofta när jag töltar på volt, för jag märker att jag då har lättare att komma ihåg ytterhjälperna i vänster varv.

Tillslut tyckte Atli t o m att vi var mogna att tölta längs spåret - och alla som ridit kurs för honom vet att det är ett STORT ögonblick! Så länge du inte är redo får du jobba på volten - oavsett hur många år det tar! Men nu fick vi alltså "nosa" på spåret - i höger varv. Ställde Feykir inåt och min vid det här laget nästan avdomnade högerskänkel fick verkligen kämpa för att hålla bogen på plats - men då töltade Feykir riktigt trevligt! Bra takt och trevlig form!!!

Avslutade med att låta Feykir sträcka ut i trav på volt - och nu var det INGET problem för honom att trava!

Under lunchpausen gjordes en "ommöblering" mellan hagarna - så att stoflocken och vallackflocken fick byta plats. OJ, så upplivade hästarna blev av detta! Johan var på plats och fotade så kameran rasslade medan hästarna sprang runt och busade - så det kommer bilder längre fram!

När jag skulle rida dagens andra pass var Feykir redan väl uppvärmd - han hade sprungit runt med kompisarna så att han var alldels svettig! När vi började skritta på volten kändes han mjuk och började genast söka sig framåt-nedåt. I traven kunde han inte låta bli att busa lite först, men sedan skärpte han sig och jobbade bra på volten.

Atli sa att jag skulle börja tölta i höger varv - och när jag fick Feykir att nästan tänka trav blev hela hästen mjuk och tölten riktigt trevlig! Men det gäller för mig att SNABBT göra en tydlig korrigering när han blir passtaktig! Bytte varv med stadigt stöd på yttertygeln för att försöka hålla högerbogen på plats - och jag tycker att det gick lite bättre än på förmiddagen. När vi bytte varv igen sa Atli "Nu i vändningen blev tölten jättebra - så där aktivt ska du rida hela tiden!" Hm... lättare sagt än gjort!

Sedan fick vi rida längs spåret igen! Först i höger varv och min högerskänkeln fick fortsätta att jobba som en galning! Då och då kom jag ihåg att jag skulle sitta på rumpan också... Bytte till vänster varv och det var förståss svårare. Kanske skulle jag ha ställt honom utåt korta stunder för att få högerbogen på plats?!

Vi fick ta en paus för att hämta andan - både Feykir och jag var anfådda! Atli sa att Feykir såg fin och avslappnad ut i högervarvet - men att det behövdes mer energi. (Eller e-nerdji som han säger på sin islands-svenska.) Vi fick göra ett nytt försök längs spåret och jag försökte verkligen driva mer, samtidigt som jag försökte sitta kvar på rumpan, så att han inte bara skulle springa fortare. Atli hjälpte till och smackade lite ibland också! Sedan fick Feykir sträcka ut i trav på en volt för att stretcha ryggmusklerna och varva ner.

"Den tölt jag har sett idag är er bästa hittills!" sa Atli sedan! Jag blev förståss jätteglad! Efter sista kursen i höstas sa Atli att det vi då presterat var vårt bästa hittills. Men i början av den här kursen kände jag mig verkligen ringrostig och tyckte att utvecklingen gått bakåt... Men f f a under andra passet idag fick jag några riktigt härliga töltupplevelser - och det var ju jättekul att höra av Atli att det faktiskt var bättre än i höstas också!!! I övrigt fick jag förståss veta att jag måste vara mer aktiv i min ridning - snabbt korrigera om takten inte är bra och snabbt ge belöning när Feykir gör rätt. Inga nyheter alltså... tänk om man "bara" kunde åtgärda dem också!

Nu ska jag börja gå igenom Johans alla bilder - för att sedan börja lägga ut. Håll alltså utkik här i bloggen framöver!

Inga kommentarer: