onsdag 14 april 2010

Ännu en SUVERÄN ridlektion!!!


Idag fick vi börja med att skritta längs spåret, ställa höger-vänster-höger o s v för att få hästarna mjuka och avslappnade och ett antal gånger per varv rida in innanför spåret och göra framdelsvändningar. När hästen korsade bakbenen ordentligt så vi fick eftergift skulle vi rida fram längs spåret igen. Jag behövde böja Feykirs hals mycket, sitta ordentligt på rumpan och peta till honom lite med pisken på inner bak för att få tillräcklig reaktion i bakdelen. Tack vare den böjda halsen kunde inte Feykir rusa iväg med mig så snart jag viftade med pisken. Är han rakställd blir han så ruskigt stark, men med böjd hals har jag en chans att kontrollera honom. Verkligen en bonus!




Vi övergick till tölt - och fick beröm för att Feykir verkligen töltade på en gång. Annars brukar vi ha en hel del taktproblem i starten... Men inte idag! Vi red i höger varv och minst en gång/varv skulle vi gå in innanför spåret och göra framdelsvändning till eftergift innan vi fortsatte tölta igen. Efter några framdelsvändningar kom Feykir verkligen under sig med bakdelen och kom upp med bogarna - verkligen en häftig känsla!!!




I vänster varv var det svårare... Feykir tycker fortfarande att det är jobbigare att korsa med vänster bak så han testade alla möjliga knep för att komma undan... och jag fick aldrig bakdelen under honom tillräckligt mycket för att få uppleva den där häftiga känslan med bogarna som lyftes. Men takten var riktigt bra i alla fall.




Efter en skrittpaus skulle vi så övergå till trav och galopp. Från en bra trav skulle vi fatta galopp och rida en volt på ena kortsidan innan vi tog ner till trav igen och upprepade. På mitt önskemål fick vi börja i höger varv - så att Feykir och jag skulle få en chans i starten i alla fall. Galopp på volt är ju det svåraste som finns i vår värld... särskilt i vänster varv! Sylvia tipsade om att jag inte skulle försöka med en volt på en gång utan börja med att "skära av" ridbanan en bit - och sedan lite mer nästa gång o s v. Jag hade pisken i ytterhanden så att jag kunde peta lite på ytterbogen med den. Men i höger varv kan jag även röra innertygeln utan att han tappar galoppen så efter några försök då vi bara förminskat ridbanan lite lyckades vi faktiskt galoppera på volt ett par gånger! Sylvia tipsade även om att jag direkt skulle börja ställa höger-vänster-höger-vänster när jag ville göra övergången till trav igen - för att snabbt få honom så avslappnad att han hittade traven. Det gick riktigt bra!




I vänster varv blev det förståss svårare... Feykir visste ju vad som var på gång så det var svårt att få en bra trav att fatta galopp från - han ville bara rusa. Jag gjorde några fattningar från skritt istället och då gick det bättre. Men så var det ju det här med att vända in över ridbanan... "Gör snabba ledande tygeltag, med snabba eftergifter så att han inte hinner spänna sig så mycket!" tipsade Sylvia. Dessutom måste jag hålla igång honom ordentligt i galoppen - jag blir alldeles för passiv i vänster varv av rädsla för att störa honom. Nu hade han hunnit bli REJÄLT trött också, så det blev ännu viktigare med drivningen. Fick galoppera genom ena kortsidan och sedan testa att lägga pisken på ytter bak precis när vi kom ut på långsidan igen - för där tenderar han att börja fuska lite bak. Han blir väldigt spänd då, så det var sedan ÄNNU viktigare att ställa mycket höger-vänster-höger-vänster för att få honom tillräckligt avslappnad för att hitta traven igen. Gjorde om detta tre gånger - och den tredje blev resultatet riktigt bra vänstergalopp där han verkligen tog i bak! Men nu var Feykir verkligen helt slut, så efter lite trav satt jag av och gick med honom en låååång stund runt ridbanan för att han skulle få hämta andan.

Jag hann bara gå med honom en kort stund innan han stannade, ställde bakbenen lååångt bak och började pinka. Och pinka. Och pinka.... hur länge som helst! Inte nog med att han hade klarat att galoppera på volt (i alla fall i höger varv) - han hade dessutom klarat att göra det när han måste ha varit VÅLDSAMT pinknödig!!!

Efter lektionen kom hovslagaren och såg till att Feykir fick riktigt snygga fötter igen!

Inga kommentarer: