lördag 20 mars 2010

CSI hitåt!!!

Jag har ju tidigare berättat om Feykirs ovana att skita en hög precis utanför stallet, innan vi rider iväg. Det händer inte riktigt varje dag - men nästan! Bussige KG hinner många gånger städa efter oss innan jag hinner göra det... och här om veckan sa KG "Det är INGEN annan häst som skiter här utanför stalldörren!"

MEN titta vad jag fick se när jag kom till stallet idag - detta foto är taget strax utanför stalldörren:




... detta är definitivt resterna av en skithög! Och eftersom jag inte orkat rida sedan i onsdags är det ju bevisligen INTE Feykir som är den skyldige! Alltså tycker jag KG ska skaffa hit sina "CSI-polare" (han är pensionerad polis) för att kolla DNA! Men det kanske han inte törs... för TÄNK om det skulle visa sig att det är KG och Yvonnes egen Gabriel som är den skyldige??!! Det har man ju i alla fall lärt sig efter alla säsonger av CSI: "Evicence don´t lie!"

Det var nollgradigt idag och "styltsnö"... Fia hade ridit på ridbanan och jag bestämde mig för att göra samma sak. Det var visserligen en knapp dm lössnö där också - men under är det inte alls isigt och halkigt som på vägen så även med styltor blir halkrisken mindre.

När vi skrittat igång varvade jag trav och galopp som uppvärmning. Red på en stor åtta över hela ridbanan med trav på diagonalerna och galoppfattning genom kurvorna. Tränade på "början till galoppvolt" genom att styra in på diagonalen i galopp innan vi gjorde övergången till trav. Var MKT nöjd med vänstergaloppen eftersom jag kunde styra in Feykir på diagonalen bara m h a ytterskänkeln samt att jag trampade till lite i inre stigbygeln. Tack vare att jag aldrig behövde röra innertygeln (eller lägga pisken mot ytterbogen) i vändningen så höll han sig avslappnad och behöll galoppen! I högergaloppen kan jag ju t o m krama lite på innertygeln så där är det så mycket lättare!

Sedan fortsatte vi att jobba mycket med traven - dels böjda spår och dels att jag skulle kunna variera tempo och steglängd med bibehållen form (och gångart!) Sedan fick matte för sig att hon skulle kunna byta spöhand i trav - UTAN att Feykir vare sig gick över i galopp eller hysterisk tölt. Snacka om överkurs!!! Första gången tog det sju varv innan han travade helt avslappnat igen... men sedan gick det lite bättre i alla fall. F f a fick vi STORA problem i en viss kurva, där han vägrade att böja sig i innersidan utan tvärt om tog kurvan "med innerbogen före" - och ville fatta galopp. Även sedan jag fått honom tillräckligt avslappnad för att böja sig runt innerskänkeln i övriga tre hörn så hade vi stoora problem i det fjärde... Jag testade att lägga till röstkommandot "traava" just innan, för att det skulle vara tydligt att ingen galopp var på gång, och då kunde jag tillslut böja honom även i den kurvan!

Avslutade med att träna på att rida in bakbenen under honom när vi gjorde halt. SVÅRT tycker både Feykir och jag! Vi har ju tränat endel övergångar trav-skritt med MKT drivning och bibehållen form och när jag försökte överföra samma känsla till halterna så gick det betydligt bättre. Men vi behöver definitivt träna mer på detta!



Nu var jag nöjd med dagens ridpass, gjorde halt och satt av. Kunde då konstatera att Feykir faktiskt trampat under sig riktigt bra i den sista halten! Snabbt fick jag upp kameran för att fixa ett bildbevis! Men det var inte tillräckligt snabbt... han hann ju kliva iväg något steg. Men istället fick jag bildbevis på en av hans ovanor: "hundvalp-Feykir" vill gärna ta saker i munnen - och får han chansen brukar han lägga beslag på mitt ridspö!


Efter ridpasset stretchade vi med morotsbitar. Sedan fick Feykir "dagens rätt": ett par nävar havre, en näve betfor och en näve bröd i vatten.



Hästarna hade fått lunch medan jag red, så Feykir fick stå ute vid höbalen och äta en stund istället. Han verkade rätt nöjd med att ha allt hö för sig själv! Viss besvikelse uppstod dock när det visade sig att han inte skulle få äta upp allt...
Efter ridpasset passade jag på att stretcha ordentligt! SKÖNT! Eftersom jag knappt tränat i veckan har det ju tyvärr blivit väldigt lite stretching också. Och det känns direkt - jag får mer ont... Men när kroppen var riktigt uppvärmt av ridningen och sedan "uttöjd" så lättade det!


Inga kommentarer: