onsdag 2 december 2009

Sista ridlektionen för terminen

Feykir fick gå TVÅ pass igår! Sylvia ringde ju mig och frågade om hon kunde låna honom när hennes grupp kl 19 ville rida ut. Och sedan hade även gruppen kl 20 velat göra samma sak. "Så han kanske har lite träningsvärk idag..." sa Sylvia. Och han kändes faktiskt väldigt stel och "stapplig" när jag började skritta igång honom. Men när han väl kommit igång gick det bra. Jag "fuskade" och red lektion på halvstången. Min nyvaccinerade vänsterarm är nämligen lite matt och ifall Feykir skulle tjura ihop ville jag ha någon chans att sätta emot i alla fall!

Vi fick önska vad vi ville göra den här sista lektionen och flera ropade direkt: "Vi vill tölta!" När Sylvia sa att vi ju inte bara kunde tölta hela lektionen föreslog jag öppna och sluta - f f a det sistnämnda är ju så oerhört nyttigt för Feykir.

Fast vi fick börja med att skritta längs spåret, göra en halvhalt och sidföra några steg (viktigt att krama på tyglarna för att bibehålla eftergiften) och sedan sidföra tillbaka ut på spåret igen. När vi gjort detta i båda varven fick vi först rida ett varv med öppna på långsidorna och sedan med sluta på långsidorna. Jag kom ihåg från senaste lektionen med slutor att det funkade bäst att först flytta in bakdelen och sedan ställa Feykir inåt.

Sedan travade vi på volt. Först hade Feykir inte tänkt trava i högervarvet, men sedan gick det bra. När han väl travar gäller det att DRIVA precis hela tiden - så att han aldrig får en chans att gå över i tölt!

Vi red lite samlad skritt och sedan långsam tölt. Ibland gjorde vi halt, ryggade några steg och red fram i tölt igen. Jag fick ställa höger-vänster med stoooora tygeltag för att få honom lösgjord. Samt peta till med pisken i rumpan ibland - för så snart han tappar energin blir takten mycket sämre...

Sedan fick vi träna på att rida ett högre tempo i tölten. Det var jättekul - men svårt! Det gäller verkligen att vara så mycket snabbare i handen när man gör förhållningarna! Jag fick flytta Feykir lite fram och tillbaka med vikten för att han inte skulle styva sig i ryggen, sitta ordentligt på rumpan och verkligen driva på för att han inte skulle försöka "dyka ner" fram.

Avslutade med att trava hästarna i lång, låg form. Feykir travade jättebra!

När vi skrittade av hästarna kunde jag konstatera att detta verkligen var en JÄTTEBRA lektion att ha med sig nu under "jullovet". Det var oerhört nyttigt att få repetera slutorna under Sylvias vakande ögon. Och att sedan få hjälp med att rida ett högre tempo i tölten! De två huvuduppgifterna för oss att träna på de närmaste månaderna!

Inga kommentarer: