onsdag 9 december 2009

Orkade äääääntligen rida en stund!!!


...på den här fina hästen!!! Och då blev jag precis lika glad som på bilden! Tänk att det är 8 dagar sedan sist... och det var enda ridturen den veckan... Tur att Feykir fick gå flera vändor med Sylvia förra veckan också!

När jag red sist var alltså på lektionen i onsdags, terminens sista. Då fick vi bl a träna på att rida ett högre tempo i tölten. Vi startade med riktigt långsamt tölt först och när vi sedan ökade gällde det verkligen att sitta ordentligt på rumpan, driva massor och göra hur många små förhållningar på tyglarna som helst. Jag fick även flytta Feykir i sidled med vikten för att han inte skulle styva sig och bli passtaktig. Då och då skulle vi göra halt m h a massor av snabba förhållningar på tyglarna, rygga några steg och sedan börja om med låååångsam, samlad tölt innan vi ökade på nytt.

Jag försökte använda mig av samma metod idag, fast jag red ute på bilvägen. Hade tränsat med halvstången för att jag skulle ha en chans att orka sätta honom på rumpan lite bättre. Han vill lätt bli för lång och hamna på framdelen - så jag fick göra många halter, rygga och börja om från lååångsam tölt. Det gäller att lära sig att korrigera INNAN det gått för långt - så att vi inte behöver börja om ända från halten! Men då måste jag ju både hinna känna VARFÖR det börjar bli sämre och dessutom hinna komma på vad jag ska göra åt det! När jag någon gång lyckades hitta timingen mellan drivning och förhållningar fick jag i alla fall uppleva ganska trevlig "ökad" tölt i flera meter!


Då var vi nästan hemma igen, matte orkade bara en kort, kort ridtur idag. Lät Feykir sträcka ut i trav en liten stund och han jobbade direkt i en mycket trevlig form. När vi sedan skrittade tillbaka till stallet red vi några slutor i skritt också - det ska vi i fortsättningen ALLTID göra om jag rider på halvstången. För i slutorna lyckas jag böja honom ordentligt även med det bettet, som annars tyvärr mest ger "framåt-nedåt med rak häst"-signaler... Borde väl föresten rida slutor i skritt varje gång jag rider - även om jag har vanliga tredelade bettet - just för att motverka halvstångens nackdelar.

Inga kommentarer: