fredag 4 december 2009

Kontanter gynnar kriminella

Har precis läst en intervju med Stockholms länspolismästare Carin Götblad där hon bl a säger: "Jag kan inte tänka mig någon enskild åtgärd , som skulle betyda mer mot den grova organiserade brottsligheten, än om vi fick ned kontanthanteringen rejält". Det var när hon utredde hur den organiserade brottsligheten breder ut sig som hon insåg kontanternas betydelse. "Jag blev skakad när jag fördjupade mig i ämnet...då fungerar kontanterna som smörjmedlet och blodomloppet för kriminalitet, svart arbetskraft och penningtvätt."

Därför han hon blivit amassadör för att leva kontantfritt. Hon tror att en viktig nyckel är information. "Jag märker när jag pratar med människor - som är välutbildade och har ansvarsfulla jobb - så har de inte ens tänkt på problemet."

Förutom att hon tycker att alla ska betala med kort istället för kontanter så har hon även föreslagit att 500- och 1000-kronorssedlarna ska avskaffas. "Det skulle verkligen försvåra för den organiserade brottsligheten att hantera massor av bundar med hundralappar!"

Jag tycker att hon har väldigt kloka synpunkter! Ämnet känns förståss väldigt viktigt för en bankanställd, som varje dag riskerar att stå öga mot öga med ett automatvapen. Och som hela tiden måste planera och agera för att minimera riskerna att så ska ske.

Extra aktuellt känns det just nu. På torsdag nästa vecka inleds rättegången mot de män som 5:e oktober rånade mina kollegor på Handelsbanken i Älvsbyn. Jag kommer att jobba på Älvsbykontoret under de dagar rättegången pågår. Vi är ett gäng från kontor runt omkring som täcker upp när ordinarie personal är på rättegången. För en bank ska ju aldrig ha stängt - det är t o m reglerat i lag.

Det finns föresten ytterligare en viktig anledning att minska sin kontanthantering: nämligen hänsyn till miljön. Varje hundralapp reser nämligen ca 1000 mil per år. 1000 mil!!! Resan går mellan bank, plånbok, butik och servicebox. Detta gör att varje hundralapp bidrar till hela 500 kilo koldioxid varje år!

Så - handen på hjärtat - skulle du klara att vara kontantfri en månad? Testa!

Inga kommentarer: