onsdag 11 november 2009

Ridlektion!


Har ingen bild från dagens lektion - så jag inleder med ytterligare en från i söndags istället, med Feykir, Dád och Eva.

Idag hade Sylvia satt upp fyra koner på varje halva av ridbanan. Fia sa att det liknade ett rutertecken - och det var en riktigt bra beskrivning! Vi skulle skritta på räta linjer mellan dessa koner. Varje gång vi passerat en kon skulle vi luta oss bakåt och göra halt. Sedan skulle vi, med helt stadig ytterhand och utåtställd häst flytta undan hästens framdel med ytterskänkeln och ledande tygeltag på innern. Om man inte kunde hålla ytterhanden helt stilla skulle man lägga den mot sadeln. Sedan skritta rakt mot nästa kon, passera den och upprepa. Det viktigaste var alltså att ytterhanden hela tiden var helt stilla och att hästen inte fick vara inåtställd. Vi jobbade med detta i båda varven.

Nästa steg var att istället rida på en stoooor volt, med konerna som vändpunkter. Hästen fick bara vara minimalt ställd inåt, ytterhanden fortfarande lika stadig och sedan skulle vi m h a ledande tygeltag på innertygeln samt aktiv innerskänkel få hästarna att böja sig i sidan. Även detta gjorde vi åt båda hållen. Där emellan fick vi gå ut och skritta längs spåret för att då och då göra halt genom att sitta bakåt ordentligt, hålla om med skänklarna och hålla helt stadig hand till dess hästarna stannat och själva kom till eftergift.

Sedan fick vi göra samma övningar i tölt. I högervarvet behövde jag då ha pisken i innerhanden för att Feykir inte skulle ramla inåt när jag gjorde mina ledande tygeltag. I övrigt var det bättre att ha pisken i ytterhanden så att jag kunde förstärka lite på ytterbogen vid behov. Upptäckte att jag höll ytterhanden ganska högt... och när jag sänkte den så sökte sig Feykir direkt framåt-nedåt i tölten!

Avslutningsvis fick vi tölta längs spåret, med rakställda hästar och bara böja den runt innerskänkeln i kurvorna. Samt göra halt då och då på samma sätt som i skritten. Det var fantastiskt att känna hur lösgjord hästen var trots att vi mest ridit "rakt fram"! Jag har hört bl a Atli säga att vi måste först lära oss att böja hästarna ordentligt - för att sedan kunna rida dem raka. Och för oss som tävlar på ovalbana är detta verkligen en extra utmaning! Vi ska ha våra hästar väldigt lösgjorda och väldigt samlade - samtidigt som vi rider rakt fram långa sträckor. I dressyren rider man aldrig hästen rakt fram så långa stunder. Alltså är det extra viktigt för oss med islandshäst att klara av lösgjordheten på rak häst. Och det fick vi verkligen bra verktyg för under dagens lektion!

Inga kommentarer: