onsdag 4 november 2009

Ridlektion!

Idag skulle Feykir få riktiga vinterskor med fyra broddar på varje! Jag skyndade direkt från jobbet till stallet för att möta upp hovslagaren. Feykir skötte sig mycket bra och fem minuter innan ridlektionen skulle börja var de nya skorna på plats. "Hovis" var bussig och sopade upp efter sig, så att jag kunde fokusera på att sadla! (Hade hunnit borsta av Feykir innan hovslagaren började - så där sparade jag några viktiga minuter!)



Lektionen började bra - vi fick rida sluta längs långsidorna och tack vare att Feykir och jag tränat som blådårar fick vi faktiskt beröm idag! Men säg den glädje som varar... efter alldeles för kort stund med "vanlig" sluta tyckte Sylvia vi skulle höja svårighetsgraden och istället rida förvänd sluta - på volt! Oj, oj, oj...säger jag bara! Till att börja med var det vänstersidan som Feykir skulle sträcka ut på detta sätt. Det var svårt. Och när vi sedan bytte varv höll han verkligen på att slå knut på sig själv! Några steg förvänd sluta blev det väl här och där... men var tog volten vägen?



Sedan tyckte Sylvia att vi skulle mjuka upp hästarna ytterligare med trav på liten volt. Men se, det tyckte INTE Feykir!!! Han stretade emot extremt mycket i munnen samtidigt som han gjorde allt annat än trava på den där volten. "Håll honom riktigt böjd!" uppmanade Sylvia. Och det behövde hon egentligen inte uppmana mig - jag kände så tydligt att om han skulle få chansen att räta ut sig skulle han direkt dra iväg i full fart och jag skulle inte ha en chans att orka bromsa. Ville verkligen inte att han skulle få chansen att påminna sig om att när vi rider med vanligt tredelat bett är han alldeles för stark för matte, bara han vill...!!! Så jag höll hans hals böjd (då blir han ju inte lika jättestark) och drev. Feykir spjärnade emot allt han kunde mot handen men jag höll emot - det var definitivt han som skulle ge sig! Efter ett tag började armen kännas alldeles bortdomnad (jag är ju, som sagt, inte särskilt stark nu för tiden...) Men jag kämpade vidare -och tillslut gav Feykir upp! Han accepterade att matte bestämde även idag - slappnade av och travade hur fint som helst på liten volt, med trevlig eftergift!

Vid det laget hade de andra redan gått över till att jobba med tölten och nu kunde alltså även Feykir och jag vara med! Vi töltade längs spåret, när vi kom ut på långsidan skulle vi rida öppna i tölt undefär 1/3 av långsidan, räta upp hästen med ytterskänkeln, krama loss och tölta snett igenom i ett högre tempo och byta varv. Mitt på nästa kortsida börja förbereda öppna och sedan rida ny öppna 1/3 av kortsidan. Från början gick det bra att rida öppna för höger skänkel men inte för vänster. Sedan flyttade jag mitt spö till vänster hand och vips kunde Feykir klara öppna för vänster skänkel utan problem...!


Avslutningsvis fick vi än en gång träna galopp med travvolter på kortsidorna. Och idag skulle det verkligen inte vara någon risk för oss att halka i kurvorna - Feykir hade ju fyra broddar/hov och dessutom har det varit så varmt senaste dagarna att ridbanan blivit alldeles mjuk igen. Vi fick börja i höger varv och det gick riktigt bra! Nu har ju Feykir börjat vänja sig vid övningen också och gör inte alls samma försök att jaga efter någon annan som galopperar utan har ro att trava på volt till dess han får en galoppskänkel. Det gick faktiskt så bra i höger varv att jag efter en stund gav honom en andhämtningspaus då vi bara stod stilla i mitten av ridbanan. Han var redan ganska trött och jag ville ha tillräckligt "krut" kvar till den viktiga vänstergaloppen. Även i det varvet gick det sedan MYCKET bättre idag! Ibland kunde jag t o m runda honom runt innerskänkeln på ena kortsidan! Och jag vågade driva ända fram till kurvorna, nu när han inte halkade, så att han därmed inte "dök" ner på bogarna i grisepass utan hade bakbenen med sig även i nedtagningarna.

Jag var riktigt nöjd efter lektionen! Särskilt med att han INTE lyckats dra iväg med mig i början samt att det gick så mycket bättre att galoppera nu! Jämfört med övriga femgångshästar på lektionen var han outstanding!

Inga kommentarer: