lördag 14 november 2009


När jag kom till Mariebäck idag mötte jag detta ekipage: Olivia som tolkade på bob bakom Igor, som hade mamma Sylvia på ryggen. Olivia kallar Igor för sin häst - hon brukar rida på honom också. Och efter ridturen var Olivia mycket noga med att både borsta och kratsa hans hovar - den tjejen kan definitivt gå långt!

Feykir och jag red mot Alviksträsk idag. Han var tyvärr ganska ofokuserad, särskilt i början av ridturen. Då hade vi dessutom en rejäl kontrovers när jag tyckte att han skulle gå undan för höger skänkel och han tyckte att det var HELT onödigt! Istället tyckte han att han skulle stå på bakbenen - men upptäckte snabbt att det inte var någon bra idé för då blev matte ganska arg... Det slutade med att han - motvilligt - blev tvungen att acceptera den där högerskänkeln i alla fall.

Testade att lösgöra i tölten genom att rida tempoväxlingar - inspirerad av onsdagslektionens tanke att kunna lösgöra utan att böja. Det funkade rätt bra - fast inte lika effektivt som bakdelsvändningarna runt koner. När vi vände hemåt igen blev det mer sidförande för högerskänkeln - och nu när vi var på hemväg hade Feykir inga invändningar mot det alls! Hm...

Skrittade samlat med eftergift och "smög" sedan iväg i tölt - då blev tölten riktigt, riktigt bra! Feykir pustade och stönade - så jag hoppas han jobbade ordentligt med alla de viktiga töltmusklerna han behöver bli starkare i! Avslutade med trav och det var inte alldeles lätt att få honom att sträcka ut framåt - nedåt. Livet var helt enkelt lite för spännande idag... Men tillslut slappnade han av och när matte dessutom fick hans högerbog på plats blev traven riktigt trevlig! Då fick han skritta resten av vägen hem.

Fia kom till stallet för att ta hand om sina hästar. Förutom Lukka har hon även en Berserkuravkomma som är fyra år. Sylvia har också två, så det är tre "mini-Bersan" som börjat ridas in i Mariebäck i höst. Idag var det sjätte gången lilla Ljufa hade sadel på ryggen. Fia satt först på henne inne i stallet och sedan red de runt på ridbanan. Ljufa var jätteduktig! Hon verkar så trygg - ser bara lite förvånad ut när hon får vara med om nya saker.

Igår hade Sylvia och Fia faktiskt ridit ut på alla tre "småttingarna"! En av dem satt på en äldre, stabil häst och hade unghästen med ryttare som handhäst. När de kommit en liten bit efter skogsvägen ovanför stallet vände de - och på hemvägen hade unghästarna fått gå "lösa" (alltså inte längre som handhästar). Jag tycker det är spännande att följa hur de jobbar med unghästarna. Feykir var ju visserligen bara 1,5 år när jag köpte honom. Men han fick gå kvar nere på Örnäs till dess han fyllt 5 och både blivit grundinriden och även lite tränad av Nina, så jag missade ju hela den delen av hans uppväxt.

Inga kommentarer: