söndag 29 november 2009

Första advent - och nästan ny skimmel!

Hade morgonfodringen idag och fick åka tiiiidigt - för jag eftersom det var Första advent ville jag förståss även hinna till kyrkan sedan och höra alla härliga adventssånger! Men min smärtgräns för uppstigning en helgmorgon går vid 06.45 så jag bestämde att ridturens längd helt enkelt fick anpassas efter den tid jag hade till mitt förfogande.

Efter allt blött och regnigt väder var det plötsligt -11 grader på morgonen! Och när jag kom till hagen kunde jag konstatera att all rimfrost nästan gjort Feykir till en skimmel!






Så här härlig såg hans rumpa ut! När hästarna var fodrade och även jag hunnit äta frukost var det dags för en kort ridtur - och då var jag ju tyvärr tvungen att borsta bort all den här vackra rimfrosten...


Bestämde mig för att rida upp i skogen bakom bommen, eftersom jag ändå inte hade tid med någon längre ridtur. Efter uppvärmning i skritt fick jag uppleva riktigt trevlig tölt - en hel del av effekten från igår satt i trots att jag nu red på vanligt tredelat bett igen! Travade vår lilla slinga i skogen inkl skutt över det lilla nedfallna trädet.


När vi kom tillbaka ut på skogsvägen igen bestämde jag att vi skulle galoppera i alla fall en liten bit till inåt vändplanen innan vi vände tillbaka. Men jag hade bara precis hunnit fatta galopp innan jag plötsligt hörde ett gevärsskott innifrån skogen. Feykir reagerade inte alls - men jag ville ju absolut inte hamna mitt i någon "skottlossning" så jag saktade av och vände hemåt igen.

Först red vi öppna i tölt och sedan avslutade vi med sluta i skritt. Det var ju den sistnämnda övningen som tidigare i höst så tydligt avslöjade hur stel Feykir blivit av all min ridning på halvstången... Men nu när det bettet "legat på hyllan" i flera månader har jag min mjuka, smidiga häst tillbaka. Det är särskilt effektivt att rida sluta när vi är på hemväg, då jag får framåtbjudningen gratis. Det ska jag komma ihåg framöver! Om jag nu ändå ska rida på halvstången då och då - som Sylvia sa - för att orka sätta honom på rumpan i tölten så gäller det ju att "böja och bända" desto mer alla andra dagar som motvikt. På ridbanan kan jag ju alltid jobba med volter, men vi rider ju ut för det mesta och då funkar slutor alltså mkt bra!


Det blev bara ca 30 minuters ridning idag, men i o m de avslutande slutorna kändes det ändå som att Feykir fått mycket viktig träning.

Skyndade hem, åt en andra frukost och hann till kyrkan. Där var det en fantastiskt duktig kör som sjöng och vi fick njuta av många av de klassiska adventssångerna, som Dotter Sion, Hosianna m fl. Julen i all ära - men Första Advent är definitivt min favorithelg i december! Alla härliga sånger, alla ljus - och så vet man att man har hela december att se fram emot!


Sedan gick vi och såg den tredje Millennium-filmen. Och jag tyckte den var JÄTTEBRA! Jag har läst alla Stieg Larssons böcker flera varv. Tvåan var min favorit i bokform - medan trean inte kändes färdigbearbetad... Min teori är att han inte hann göra den helt klar, men att förlaget ändå ville ge ut den som den var, inkl alla faktafel. Nu i filmen hade de förståss fått koncentrera historien - men de hade de gjort på ett sätt som lyfte hela storyn! Jag tror att Stieg också hade gillat filmen!

Inga kommentarer: