torsdag 15 oktober 2009

Orkidéblogg




Jag tycker verkligen om orkidéer och har "råkat" samla på mig en hel del sådana under åren. De flesta är "vanliga" brudorkidéer, som den ovan, men jag har också några mer ovanliga varianter. Tidigare har jag tyckt mig vara ganska bra just på brudorkidéer, eftersom jag brukat få dem att blomma om någon gång varje år. Men i våras fick jag så lära mig hur man VERKLIGEN ska sköta om dem - och sedan dess har jag alltid haft minst fyra stycker som blommat samtidigt!











Den här vackra brudorkidén fick jag av Emelie när jag fyllde 40. Den har visat sig vara EXTREMT blomvillig! Den blommade först oavbrutet från augusti till januari. När den sedan tappat blommorna tog det bara några veckor innan det kom tio nya knoppar på den gamla stjälken. Och så blommade den nonstop från februari till augusti! Och nu ser det faktiskt redan ut som om det är en ny stjälk på väg!




Här är en betydligt ovanligare sort - blåa orkidéer är av någon anledning sällsynta. Den heter
Zygopetalum Baby blue, blommade i våras när jag köpte den och nu blommar den redan igen!






Den här varianten (oncidium) har jag tidigare misslyckats med SÅ många gånger! Så snart jag köpt hem en har blommorna ramlat av och sedan har hela växten dött inom kort. Men här ser ni bildbevis på att jag inte bara fått en oncidium att överleva utan t o m blomma om!
Utöver dessa, som blommar just nu, har jag tre brudorkidéer där det precis börjat växa ut nya blomstänglar... Så vad är då hemligheten? Jo, orkidéerna vill "bada"! Att de trivs bäst med en halv äggkopp vatten eller att glömmas bort och inte vattnas alls är alltså helt fel. Då kan de visserligen blomma om igen tillslut, som ett "sista dödsryck".

Men vill man att de ska blomma nästan oavbrutet ska man istället ställa dem i vatten i flera timmar - så att de verkligen hinner suga åt sig riktigt ordentligt. Sedan är det jätteviktigt att inte upprepa denna procedur förrän all fukt torkat i krukan. Eftersom i alla fall brudorkidéerna alltid brukar ha genomskinliga krukor ser man fukten väldigt tydligt som små vattendroppar på insidan av krukan. Först när alla droppar är borta är det alltså dags för ett nytt "bad". Detta suveräna tips fick jag i våras på hästsajten Bukefalos, av en florist som där kallar sig "rosi". Och mina orkidéer har ju visat med all önskvärd tydlighet att de uppskattar sina "bad"!

(De fina bilderna har förståss Johan fotat - i sin studio.)


Inga kommentarer: