tisdag 13 oktober 2009

Microlån - en lysande uppfinning!

Årets Nobelpristagare har ju precis utsetts, om någon nu missat det. Här om året fick en organisation som arbetar med microlån Nobels fredspris. Här är ett exempel på hur mycket microlån kan betyda för fattiga entreprenörer i utvecklingsländer:



En kvinna i ett u-land försörjer sig som sömmerska. Hon sitter hemma i sitt hus och syr för hand. Om hon hade möjlighet att köpa en symaskin skulle lönsamheten i hennes verksamhet öka kraftigt och ett microlån kan ge henne möjlighet att göra just detta. Detta är förklaringen hur för oss väldigt små belopp kan göra en oerhörd stor nytta - och hur det kan vara möjligt för låntagaren att snabbt betala tillbaka.



Vissa microlåneorganisationer inriktar sig speciellt mot kvinnliga låntagare. Detta av två anledningar: dels innebär mer pengar till kvinnan också att hennes barn får det bättre. Detta är tyvärr inte alltid fallet om istället hennes man får pengarna... Dessutom upplever dessa organisationer att kvinnorna är mycket bättre på att betala tillbaka.



Läste nyligen om en microlångeorganisation som heter Kiva och som stöttas av bl a Microsoft, Google m fl. Hos dem får både kvinnor och män låna. Den som vill låna ut pengar kan via deras hemsida själv välja vem man vill låna ut till och sedan via hemsidan följa hur projektet utvecklas. När pengarna betalats tillbaka kan man låna ut dem igen.



Jag tycker detta låter jätteintressant! Har varit inte på Kivas hemsida och nu ska jag bara bestämma om mitt första microlån ska gå till en kvinna med butik i Vietnam eller en fisk- och mjölkförsäljerska i Uganda...eller... det finns många intressanta projekt!

Inga kommentarer: