onsdag 21 oktober 2009

Dags för veckans ridlektion!

Idag skulle Eva rida i vår grupp också - så vi samåkte från Gäddviksbron. Vi har inte hunnit träffas sedan vi kom hem från Cypern så vi hade ju lite att ta igen!

Jag hade tagit med mig ett äpple till stallet och det kom väl till pass - för även idag kom Feykir när jag ropade på honom i hagen! När jag börjat borsta honom gick Sylvia förbi, tittade lite på hans bakben och sa: "Undrar om han inte tappat en brodd bak?" Jo, mycket riktigt, en av broddarna var borta. Men med en lös söm och sedan gängtappen så gick det bra att dra fast en ny. Och vi skulle behöva alla broddar vi hade under lektionen - för ridbanan var isig och hal idag.

När vi skrittade igång försökte jag verkligen göra allt för att "väcka" Feykir och få honom på allerten - och jag tycker faktiskt jag lyckades riktigt bra för efter en stund fick jag betydligt snabbare reaktioner på mina hjälper. Och det var nog tack vare detta som han "tänkte framåt" på ett helt annat sätt idag också. Såg dessutom till att böja honom ORDENTLIGT i halsen åt både höger och vänster. När vi sedan skulle rida sluta längs spåret påpekade ändå Sylvia: "Nu får du betala priset för att du ridit med halvstången - han vill inte riktigt böja halsen! Förut hade han ju inte alls något problem med det där!" Här har vi uppenbarligen något att jobba på, Feykir och jag! Men på slutet har det fungerat så bra att rida på vanliga tredelade bettet på lektionerna, så det är nog dags att börja testa det när jag rider ut igen.

Först sa hon att vi skulle börja med att flytta in bakdelen innanför spåret - och när det fungerade skulle vi försöka ställa hästen inåt. Men efter ett tag föreslog hon att jag skulle testa att göra tvärt om: ställa Feykir inåt och sedan flytta in bakdelen. Det gick bättre! Allra bäst gick det i början på varje långsida, när vi hade kvar böjningen från kurvan naturligt. Jag fick verkligen jobba för att behålla böjningen - och när vi kom till mitten av långsidan hade han alltid lyckats räta upp sig ändå...

Sedan fick vi "jogga igång" hästarna i tölt längs spåret innan det var dags för en mer avancerad övning. Då skulle vi tölta längs spåret, vända in för ytterhjälperna i början av ena långsidan och rida rakt fram till en kon som stod längs medellinjen. Göra en volt till vänster, rida rakt ut mot spåret men vända tillbaka just innanför, rida en stor serpentinbåge åt vänster till en annan kon runt vilken vi skulle rida på volt åt höger och sedan rakt ut på spåret igen. Jag fick verkligen böja Feykir MASSOR med STORA ledande tygeltag på volterna. För att han verkligen skulle böja sig och inte bara försvinna nedåt. Men när jag lyckats "böja igenom" honom ordentligt på volterna blev både takten och formen riktigt trevliga när vi kom ut på spåret igen!

Sedan gjorde vi samma övning i trav också. Här fick jag jobba ÄNNU mer med STORA ledande tygeltag på volterna - men då lyckades jag också böja honom ordentligt. Och då blev formen mkt bra. Längs spåret gällde det sedan att fortsätta trava så låååångsamt som möjligt, för att vara i balans när det var dags att vända in och rida volter igen. Jag tycker det är KUL när vi får göra övningar i trav - för det blir annars mest att man jobbar med tölten.

Efter en skrittpaus skulle vi så avslutningsvis träna lite på galoppfattningar i vänster varv. Vi skulle bara galoppera drygt halva varvet och sedan sakta av till trav igen och göra ny fattning. Feykir och jag fick en MYCKET dåligt start tyvärr... Ekipaget före oss kasta de sig iväg i hysterisk pass - och Feykir genade in över ridbanan och kastade sig iväg efter dem... Och då blev det ju ingen galopp... Nästa försök gick lite bättre, men han kändes fortfarande lite för hysterisk för att det skulle bli bra... I fortsättningen saktade jag av till skritt och gjorde fattningen ur skritt istället - det gick betydligt bättre! Som vanligt gick lektionen hur snabbt som helst - nu var det redan dags att skritta av hästarna.

Inga kommentarer: