fredag 30 oktober 2009

Dagens uppgift: öppna i tölt

Idag ringde min favorithovslagare. Han hade 38 missade samtal att gå igenom. Oj, sa jag, är jag nummer 38? Nej, jag var nummer tre - så han erbjöd sig att slå på Feykir vinterskor redan onsdag till veckan. Och när jag påpekade att jag rider lektion 18-19, sa han: "Då tar vi det innan 18 - så att du har ordentligt med broddar när du ska rida lektion!" Som sagt - min favorithovslagare!

Det var tur att jag inte skulle rida lektion idag, för det var riktigt halt... Valde att rida skogsvägen "bakom bommen" ovanför stallet och försökte hålla oss på sidan om hjulspåren för bästa fäste samt undvika skritt och istället rida tölt - för då slår han i hovarna bättre. Det är ingen lång väg att rida längs, men vi har ju också som "stående läxa" att rida korta, intensiva ridpass så ofta som möjligt så jag skulle försöka få till ett sådant i halkan. Efter lite uppmjukning började vi med dagens uppgift: öppna i tölt. Under lektionen i onsdags var det ju ganska uppenbart att vi behövde jobba mer med den saken - särskilt med böjning till höger! Efter de senaste årens tragglande för att han ska ta i med vänster bak får vi nu istället kämpa med höger dito... Men det sägs ju att det är ett gott tecken om hästen byter "svår" sida - "Då har ni utvecklats" har jag hört både Sylvia och Atli säga.

Försökte nu tänka på Sylvias instruktioner: stöd på yttertygeln, stilla med innerhanden, sitta på rumpan och "låta innerskänkeln" lösa problemet". Började med den svårare högersidan och hade även pisken i högerhanden för att kunna förstärka innerskänkeln vid behov. Har kommit på att jag ska tänka precis som när vi tränar samlad skritt: om han inte svarar tillräckligt på skänkeln ska jag inte ta i mer med den (för då spänner jag mig så mycket och har svårt att slappna av igen - det hänger väl ihop med att min kropp inte fungerar riktigt som den ska... ) utan istället direkt förstärka med pisken. Sedan kan jag forsätta inverka med lätt skänkel. När Feykir blev tvungen att ta i med höger bak började han mjukna lite i högersidan och då fick han stooor eftergift på tyglarna.

Bytte till öppna för vänster skänkel och kunde byta spöhand "i farten" utan att han kastade sig iväg åt något håll. Han har blivit så duktig på sista tiden - många av hans jobbiga överreaktioner har försvunnit. Skönt! Först glömde jag stödet på yttertygeln - men när jag korrigerade mig själv så töltade Feykir jätteduktigt i öppna för vänster skänkel!

En mycket nöjd matte ställde om till höger igen och bytte spöhand, även denna gång i tölt - och nu blev det till min stora förvåning en jättereaktion från Feykir! Men efter några sekunder insåg jag att PRECIS samtidigt hade en stor flock fåglar flugit upp - och kombinationen blev uppenbarligen för mycket. Hm... någon polishäst är han väl inte riktigt ännu, eller vad säger ni? ;-)

När vi kom fram till vändplanen jobbade vi en stund på volt i skritt. Varvade mellan att flytta ut bakdelen och flytta in framdelen på volten samt red lite bakdelsvändningar.

På återvägen fokuserade vi åter på öppna för höger skänkel. Oj, vad jag skulle ha behövt ett band fäst högt uppe på min rygg och sedan i Feykirs svans - för jag kom hela tiden på mig själv med att luta framåt... Men när jag lyckades räta upp mig, bromsa upp Feykir tillräckligt på yttertygeln och driva tillräckligt med innerskänkeln så fick vi slutligen till riktigt bra öppna. Och då var ju takten riktigt bra också! Oj, vad Feykir pustade och stånkade - han tog verkligen i! Bytte till vänstersidan igen och nu när jag kom ihåg det viktiga stödet på yttertygeln direkt blev det riktigt bra öppna på en gång! Lät honom sträcka ut i trav med lång, låg form en kort sträcka (lyckades hålla honom mitt mellan hjulspåren hela tiden så att han inte skulle halka) och sedan skrittade vi sista biten hem. Totalt hade vi bara ridit ca 30 minuter - men vi hade uppnått vårt mål: öppna i tölt, ÄVEN i den svåra högersidan så jag var riktigt nöjd!

Stretchade med äppelbitar och konstaterade att det faktiskt redan är stor skillnad jämfört med när vi började om med stretchingen här om veckan. Feykir är redan betydligt mjukare - idag nådde han t ex överst i virveln även på högersidan!

Inga kommentarer: