söndag 18 oktober 2009

Bye, bye black horse!


Så här svart är Feykir tyvärr inte längre... Innan dagens ridtur klippte jag honom igen - men den här gången bara på halsen och bogarna - och nu hade han hunnit bli ganska grå under...

Idag stod galoppträning på ridbanan på programmet - så jag satte boots fram. När jag sadlat och tränsat upptäckte jag att mitt ridspö var kvar i sadelkammaren. Lämnade Feykir för att hämta det. När jag kommer tillbaka var han fullt upptagen med att städa golvet från utspilld havre. I boxen stod Drifa, hon som spillt, och bet honom i manken. Ett mycket oförskämt beteende mot vallackflockens ledarhäst kan tyckas! Men han hade inte ens tid att säga ifrån - matte skulle ju när som helst komma så det gällde att fokusera på maten så länge som möjligt!

På ridbanan skrittade vi igång och repeterade lite bakdelsvändningar från veckans lektioner. Sedan värmde vi upp med trav på böjda spår. För maximal lösgörande effekt gäller det att byta riktning hela tiden - samt variera mellan volter och serpentiner. Feykir ska aldrig veta åt vilket håll vi ska svänga nästa gång. Dessutom får jag inte slarva med stödet på yttertygeln! F f a när vi vänder åt vänster har den fått glappa alldeles för mycket... men nu har jag tagit för vana att direkt när jag förbereder nästa vändning genom att byta sittben så förbereder jag också det som ska bli den nya yttertygeln genom att lägga handen mot manken. Och då fungerar det mycket bättre!

När vi pustat en stund i skritt valde jag att samla honom genom att rida övergångar samlad skritt-tölt. På så sätt fick jag ju smyga in lite av den nyttiga övningen även om det egentligen var trav-galopp vi skulle träna idag! Gjorde sedan övergång till trav och eftersom vi redan hade samlingen på plats kändes traven riktigt trevlig!

När vi sedan började med galoppen kunde jag konstatera att det var alldeles för länge sedan vi tränade galopp på banan... Han fick börja i höger varv eftersom han har lättare att balansera sig där. Längs långsidorna blev galoppsprången runda och fina men i hörnen hade han svårt att galoppera inåtställd - och det brukar han inte ha i höger galopp...

I vänster varv blev jag tvungen att peta till honom med pisken några gånger för att han skulle ta i ordentligt med inner bak - och då blir han ju stel och spänd så där hade vi verkligen problem i kurvorna... Men steg 1 är ju ändå att han tar i, så det var ju inte annat att göra. Red kortare intervaller i vänster galopp (på spänd häst) med fokus på att han måste trava avslappnat på volt efteråt innan han fick sakta av. Och tröstade mig med att vi förhoppningsvis har nytta av detta nästa gång vi galopperar på banan (vilket måste bli snart!) Har nämligen varit med om detta förr: om jag måste använda pisken i vänstergaloppen så får jag spänd häst resten av ridpasset. MEN nästa gång vi galopperar på banan sitter effekten i mer lagom - då brukar det räcka med en smackning för att han ska ta i ordentligt, utan att bli spänd! Hoppas det funkar så den här gången också!

Skrittade av med fokus på att Feykir skulle fortsätta "tänka framåt" - Sylvia brukar alltid behöva påpeka på lektionerna att han lätt slöar till i skritten. Sedan fick han mumsa kraftfoder med fleecetäcke på. Tack vare klippningen på halsen var han ju inte alls lika jättesvettig som igår - men jag ångrade att jag inte klippt igen även på insidan av bakbenen. Nåja, det kan jag ju göra en annan dag!

Inga kommentarer: