onsdag 2 september 2009

Terminsstart för ridskolan

Ikväll var det dags för vår grupp att rida terminens första lektion på ridskolan! Jag hade tränsat med halvstången men när vi skrittade igång sa Sylvia att hon tycker att jag ska testa rida på tredelat bett några lektioner framöver så får vi se hur det funkar. Nackdelen med halvstången är att det kan vara svårt att böja hästen ordentligt - man får istället en rak häst som blir djup i formen. Så nästa vecka testar jag med vanliga bettet.



Vi fick göra lite one rein-stop och sedan skritta på riktigt "snäva" serpentiner för att mjuka upp hästarna. Och sedan fortsätta att "böja igenom" dem ordentligt i trav på små volter. Jag var SÅ glad att vi tränat trav på böjda spår i måndags - för nu gick det riktigt, riktigt bra i högervarvet! I vänster varv fick jag jobba mer med att verkligen hålla honom böjd, men han höll både traven och formen hela tiden även där.



När lektionen började sken solen och jag hade nästan besviket konstaterat att det var alldeles för varmt att rida i min nya teamjacka. Bortanför Sylvias hus skymtade dock STORA, SVARTA moln. Och plötsligt låg de molnen rakt över oss och regnet började VRÄKA ner! Sylvia undrade om vi ville gå in och hämta regnkläder, men vi kom fram till att vi ändå skulle hålla oss värmen så länge vi red.



Vi fick en skrittpaus då vi skulle sidföra några steg in från spåret, rida rakt fram några steg för att sedan sidföra ut på spåret igen o s v. Att rida rakt fram emellan var viktigt för att bibehålla framåtbjudningen i hästen.



Nästa steg blev att "jobba igång" dem i tölt och fortsätta med samma övning som i skritten. I tölten måste jag verkligen jobba med att bli snabbare i mina korrigeringar - så snart Feykir blir hög i formen ska jag korrigera. Och så snart han börjar tappa energi ska jag korrigera. Inte vänta en stund "för det är ju ändå ganska OK..." Om han försöker lägga sig på i handen är det dessutom väldigt effektivt att bara skaka lite i tyglarna istället för att försöka hålla emot. Men samtidigt måste jag vakta så att han inte blir för låg i formen i tölten heller. Och i höger varv ska jag böja honom ganska mycket för att han verkligen ska "släppa". Som alltid är det hur mycket som helst att tänka på när man rider!



Avslutningsvis fick vi trava längs spåret och Feykirs trav kändes riktigt bra! Men precis som i tölten gäller det att böja ordentligt i högersidan. Efter en stund fick jag samla ihop honom ytterligare i traven - och det funkade utan att han blev det minsta "hackig" i takten, vilket var ett problem på tävlingen.



När vi skrittade av hästarna hade regnet upphört - men vi var genomblöta. Jag hade hovslagaren på ingång, men till Feykirs glädje hann han först äta kraftfoder innan det var dags att få nya skor. När hovslagaren var igång skyndade jag upp till Josefshallen och bytte till torra kläder - samt nya VARMA teamjackan! Skönt! Feykir skötte sig verkligen exemplariskt under skoningen. "Nu skor han snart sig själv!" sa hovslagaren berömmande när han var klar.



När Feykir åter gick i hagen med polarna åkte jag hemåt - och hade även kommit ihåg att ta med hästtransporten. Ska nämligen till Bilprovningen med den på fredag efter lunch.

Inga kommentarer: