onsdag 9 september 2009

Ridlektion

Så roligt att ridskolan börjat igen för terminen - så jag får rida lektion VARJE vecka!!! Den här gången hade vi betydligt mer tur med vädret också. Fast det såg inte alls så ut tidigare idag - himlen blev alldeles svart mitt på dagen så man väntade sig värsta ovädret! Men det blev bara lite regn. Och när jag kom till stallet vid 17-tiden var det strålande sol och 18 grader i skuggan!

Fia var i full färd med att klippa Lukka, som blev så blank och svart när den solblekta pälsen försvann! Jag hade tänkt vänta med att klippa Feykir till efter tävlingen - att hålla klippmaskin är INTE snällt mot händerna... Men jag ville ju också ha blank, svart häst! Så när Fia var klar skyndade jag mig att klippa Feykir på halsen och bogarna i alla fall - mer hann jag inte innan lektionen skulle börja. Med tanke på hur varmt det var idag gissade jag att han ändå skulle få svettas rejält på ridlektionen - och det skulle visa sig att jag fick rätt.

När vi skrittat igång lite fick vi börja jobba hästarna i skritt längs spåret och göra volter mitt på varje långsida resp kortsida. Vi skulle använda stora, ledande tygeltag för att böja hästarna ordentligt på volten, samt någon gång på varje volt göra en halvhalt och flytta ut bakdelen något steg. Målsättningen var att få hästarna att sträcka ut halsen nedåt, med eftergift. Så snart de blev för höga i formen skulle vi öka drivningen och krama på tyglarna, för att sedan ge stooora eftergifter som belöning när hästarna gjorde rätt. Efter ett tag fick vi flytta ut bakdelen fler gånger på varje volt - och vi skulle då kräva snabba reaktioner av hästen, med bibehållen eftergift. Jag fick göra mina ledande tygeltag lite mer bakåt för att Feykir skulle böja sig ordentligt.

När vi gjort denna övning i båda varven var det dags för trav på liten volt. Vi skulle utgå från den långa, låga formen med eftergift och "smyga" över i långsam trav på volt. Mer skänkel samt krama på tyglarna om hästen blev för hög i formen och stoooor eftergift som belöning när hästen sökte sig nedåt igen. Först var Feykir lite springig i högervarvet, men sedan slappnade han av och travade långsamt med långa kliv - precis som han skulle. Och i vänstervarvet gick det bra direkt! Duktig kille! Vi fick rida många övergångar mellan skritt och trav med bibehållen form.

Nästa steg blev att "smyga" igång traven längs spåret - i samma form. I högervarvet fick jag hela tiden uppmaningen att krama loss högersidan mer - men tillslut jobbade han med riktigt fin eftergift där. Då fick vi rida lite tempoväxlingar i trav - ungefär halva långsidorna innan vi skulle ta ner tempot igen. Det gäller verkligen att hålla koll på Feykirs högerbog för att traven ska bli riktigt bra! I höger varv måste jag hela tiden tänka på att ställa honom inåt och driva mycket med innerskänkeln.

I vänster varv är det nästan lättare - ställer jag honom utåt så får jag högerbogen på plats nästan automatiskt! Fast det är bara längs långsidorna jag kan göra så - ställer jag honom utåt i kurvorna fattar han direkt galopp. "Nu var det RIKTIGT bra trav - där han verkligen kom upp med bogarna och fick riktigt mycket rörelser!" sa Sylvia när jag tryckt på ordentligt framåt på ena långsidan. Det kändes riktigt häftigt också! Vi ska rida höger varv i fyrgången under helgens tävling, eftersom han bär sig bäst i högergaloppen. Men för travens del hade det nog varit bättre att få rida vänster varv... Men om vi får rida final och det blir som i Skellefteå - d v s vänster varv i finalen, så får vi väl försöka kompensera något lägre galoppoäng med högre poäng för traven. Om vi bara kunde få till det lika bra som idag!

Nu var lektionen snart slut - och vi hade ju bara travat och travat! "Tänk på att jag ska tävla i helgen, sa jag till Sylvia, och jag ska rida en hel klass med bara tölt!" Då fick jag dispens att avsluta lektionen i tölt - medan de andra fortsatte trava.

Jag hamnar så lätt alldeles för mycket framåt när jag rider - och nu hade vi dessutom jobbat med låg form i traven vilket snarast förstärker detta... Så Sylvia fick ropa åt mig en massa gånger att jag måste sätta mig bättre i sadeln. Tillslut kändes det som att jag halvlåg bakåt - och då sa hon att jag satt rakt.... Hm... På lördag ska jag alltså tänka "ligg bakåt och håll om med skänklarna!" Fick fylla på med energi ofta genom att sitta emot ordentligt, vifta till med pisken, krama loss med rörlig hand och ge eftergift. Jämfört med den låååååångsamma tölt jag fick rida under Atlikursen senaste helgen var detta mycket tempo. Jag frågade Sylvia efteråt om jag ska rida så fort på tävlingen - i o m att det är "valfritt tempo tölt" som gäller i både T8 och V5. Hon tyckte det - passa på att rida lite snabbare så får du mer "bensprattel".

När vi skrittat av kunde jag konstatera att Feykir bara var lätt fuktig på halsen, där jag klippt honom. Resten av kroppen, där han fortfarande var oklippt, var däremot rejält svettig. Ingen idé att försöka klippa mer i kväll alltså... Det går nämligen inte att klippa i fuktig päls. I alla fall inte så det blir snyggt - och i värsta fall luggar man hästen riktigt rejält också. Jag får se om jag avbokar bassängen i morgon, åker till stallet och klipper resten av hästen samt rider ut en sväng och tränar mer tölt. Jag får väl satsa på ett riktigt varmt bad och massor av stretching sedan hemma istället...

Inga kommentarer: