lördag 12 september 2009

Midurtävling - uttagningar: 6.0 för galopp!!!

Efter en dålig natt med mycket värk undrade jag hur det skulle gå att rida idag… Att tvätta Feykir i går kväll var förståss inte så smart… Det är ju en ganska stor påfrestning på armar, axlar och händer. I o f s var det inte bara där jag hade värk – men det gjorde ju knappast saken bättre i alla fall… Men när jag väl kommit igång att röra på mig på morgonen så släppte värken! Vilken TUR!

När jag kom till Bodentravet visade det sig att KG hade varit bussig och morgonfodrat våra hästar! Han hade dessutom fixat nytt vatten till Feykir – jättebra, särskilt som jag helst ska undvika att bära tunga vattenhinkar. Veterinärbesiktningen gick sedan som en dans! Men så var det vår favoritveterinär som höll i den också. Hans dotter tävlar islandshäst så han kan se skillnad på taktfel och hälta.

För en gångs skull kände jag mig faktiskt inte så nervös idag! Annars brukar lördag förmiddag vara en riktigt pärs när jag tävlar – men nu tyckte jag mest att det kändes kul!

När vi red vår T8-uttagning var jag dock inte riktigt nöjd… På värmningen hade jag förstärkt skänkeln med pisk och då blir han ju initialt väldigt spänd, men kan jag bara ”plocka loss” honom sedan så känns han riktigt trevlig. Men nu hann jag aldrig riktigt med att ”plocka loss” ordentligt, utan han kändes fortfarande spänd och mot handen när vi red på ovalen. Jag försökte fylla på med energi genom att vifta lite med pisken, för att få något att fånga upp och sedan ge den eftergift som förhoppningsvis skulle göra honom mjukare i kroppen. Men han svarade med några överreaktioner och sedan vågade jag inte röra pisken mer – vill ju inte ha varning för grov ridning! Efteråt kunde jag också läsa i domarkommentarerna att en av dem skrivit: ”Hopp och skutt”. Vår slutpoäng blev 4.6 och det var väl i o f s inte så tokigt… Men när jag nu vet hur han KAN kännas i tölten – när han är mjuk och uppe och… så var jag ju inte nöjd. Men någon total katastrof var det ju absolut inte! Och sedan skulle det visa sig att poängen gav oss en 6:e plats i uttagningen så vi får rida B-final i T8 i morgon.

Fyrgången på eftermiddagen gick sedan KANON!!! Hade värmt upp med lite galoppfattningar, en längre sträcka trav för att påminna om att man faktiskt kan trava för travandets skull, inte bara för att förbereda galoppfattning och sedan lite tölt där vi hittade ett MYCKET trevligare läge än på förmiddagen. Red förbi Sylvia och hon sa: ”Du måste sitta MYCKET MER på rumpan - även i traven. Luta bakåt, skjut fram höfterna och kräv att han jobbar i traven. För han kan! Nu när han är så smal och snygg är det bara att han får jobba också!” (Blev väldigt glad för det där sista – att Sylvia kallade honom smal och snygg. Hon som är så kräsen när det gäller hästar!!!) Travade lite mer och försökte göra som hon sagt – och fick beröm när vi passerade henne igen så uppenbarligen var det bättre.

Fyrgångsuttagningen började riktigt trevligt. När jag precis ridit in passade jag på att vifta lite med pisken, göra en tydlig förhållning med hela kroppen och sedan stoor eftergift. Samt sitta på rumpan och hålla högerbogen på plats med massor av innerskänkel. Och tölten kändes SÅ mycket trevligare än på förmiddagen! Han var mycket mjukare och kom upp med bogarna. Och det kändes som att vi samarbetade istället för att motarbeta varandra. Härligt!!! Tre av domarna gav oss också 5,0 på tölten och en av dem hade skrivit ”trevlig aktion” i kommentarerna vilket förståss gjorde mig extra glad!

I traven ”red jag som en galning”, med Sylvias instruktioner i bakhuvudet. Och vi fick 5,5 av fyra domare och 5.0 av den femte. En av dem hade dessutom skrivit ”trevliga rörelser!”

För skritten fick vi 5,5 av alla fem domarna. En hade dock skrivit ”kortar emellanåt steget med ytter bak”. Det var alltså vänster bak – det bakben vi håller på att bygga upp styrkan i.

Avslutningsvis så galoppen. Vi fick fatta galopp mitt på en långsida – men sådant är ju inget problem för Feykir! En av domarna hade t o m skrivit ”fin galoppfattning”! Och om jag red som en galning i traven så kan jag säga att jag red som en furie i galoppen! Massor med innerskänkel för att hålla högerbogen på plats, massor med ytterskänkel för att få med vänster bak, krama på innertygeln och försöka ”sitta bakåt” så mycket som möjligt och ”lyfta” upp Feykir i sprången. Och allt vårt gemensamma arbete lönade sig – en av domarna gav oss t o m 6,0 för galoppen! Av en fick vi 5.0 och av övriga tre 5,5.

Totalpoängen för fyrgången blev 5,2 - kan man bli annat än glad åt sådana poäng??!! Det visade sig dessutom att poängen räckte till en andraplats i uttagningen, vilket inte gjorde saken sämre!


När jag ridit ut från banan fick vi massor av berömmande ord publiken. Jag satt av och insåg att jag ridit så att jag nästan tappat andan! Men det hade ju lönat sig också!

Örn-Carros moster hade fixat så att Fia och jag fick låna en hage till Feykir och Lukka på eftermiddagen. Och bättre belöning kunde väl min duktiga häst inte få?! Fia och Lukka låg föresten tvåa i fyrgångsuttagningen innan Feykir och jag petade ner dem ett steg. ”Tänk att du t o m slog Fia!” sa Johan.

I kväll blir det ett VARMT bad, massor av stretching och tidigt i säng för mig. Det måste vara optimal uppladdning inför morgondagens finaler. Så KUL det ska bli!

Måste även nämna uttagningarna i T3 och V3 där vi aldrig tidigare skådat sådan kvalitet på hästarna som idag. Där deltog ju bl a Sylvia med Démantur (som dock hade oturen att trampa av en sko i den ökade tölten under fyrgångsvisningen och då blev det ju lite problem med takten förståss…) Men också fina hästar från Kiruna resp Lycksele. Tror det är första gången vi haft deltagare från Snorri – jättekul! Men grädden på moset var förståss Nina Fernandez i sadeln på sin fina Axjón från Stormsund som gick A-final i T1 tidigare i sommar med Johan Häggberg. Det var verkligen fantastiskt att se dem – både i arbetstempot och i den OTROLIGA ökade tölten! Och då har de ju ännu inte riktigt lärt känna varandra… Så det lär ju bli ännu bättre framöver! Nina och ”Acke” vann båda uttagningarna.

Inga kommentarer: