torsdag 10 september 2009

Feykirs matchvikt nu 330 kg!!!

Var helt "wild and crazy" idag - avbokade träningen i varmvattenbassängen och åkte till stallet istället för att ladda inför tävlingen tillsammans med Feykir. (Hade dock lovat mig själv att kompensera med varmt bad och massor av stretching när jag kom hem igen.)

Började med att klippa Feykir - de ca 2/3 som jag inte hann i går. Det är verkligen inte klokt hur mycket skit som ryms nere i en islandshästpäls! Trots att jag borstat och borstat och borstat innan jag började klippa så blev både Feykir och jag täckta av grå smuts... och uppe på hans bakdel var det så mycket att jag fick klippa i två omgångar: först när jag klippt bort det övre lagret och sedan borstat ordentligt en gång till hade jag fått bort så mycket smuts att klippmaskinen klarade av att klippa ordentligt! :-O Och då talar vi ju inte alls om full vinterpäls ännu...!!! När jag klippt klart borstade jag Feykir ordentligt en gång till - och OJ, vad han njöt! Mulen blev hur lång som helst! Det var uppenbarligen JÄTTESKÖNT när matte äntligen kom åt att "klia" ända nere i hårbotten!

När jag sadlade konstaterade jag att det var ovanligt lätt att dra åt sadelgjorden det antal hål jag brukar. Och när jag sedan skulle sitta upp fick jag dra flera hål till för att sadeln inte skulle snurra runt! Bestämde att jag skulle mäta honom igen med viktmåttbandet efter ridningen.

Red ut längs bilvägen bort till sjön och det blev ett ridpass helt efter Sylvias instruktioner: "Luta bakåt, håll om med skänklarna och fräs på i tölt! Lossa i högersidan och påminn ofta med pisken så att han aldrig hinner tappa energin." I början blev det stooora reaktioner på pisk som vinklades ut så att han såg den i ögonvrån - men mot slutet reagerade han mer "lagom". Tidigare har ALLT fokus från min sida i princip fått vara på att han ö h t tar i med vänster bak när vi ska tölta. Nu börjar det bli lite bättre på det området - men då hamnar mitt fokus istället på den där högerbogen... Det är verkligen INTE lätt att få den på plats! (Orsaken hänger ju förståss ihop med hans svagare vänster bak.) Minst svårt är det när vi rider i vänster varv och jag ställer honom lite utåt. Eller om jag får rida på volt i höger varv. Men när jag måste rida rakt fram - som i kväll längs vägen eller på tävlingsovalen - så är det JÄTTESVÅRT. Men vem sa att ridning skulle vara lätt?!

Det blev verkligen MASSOR av tölt idag - och i alla fall jag tyckte att det var mycket energi hela tiden. Avslutade sedan med att låta honom sträcka ut i trav, med böjning i högersidan. Då och då hamnade högerbogen "på plats" och då kändes traven riktigt bra! Trots att vi hållit ett högt tempo i princip hela ridturen var han inte särskilt flåsig och knappt svettig alls. Så SKÖNT det måste vara för honom att slippa tjocka pälsen!

Efter ridturen mätte jag med viktmåttbandet - och kunde till min stora glädje (och förvåning) konstatera att det bara visade 330 kg! (Synd att jag inte mätte innan klippningen - hade varit intressant att se skillnaden!) I början av sommaren mätte jag Démantur till 320 kg och då tyckte jag att det kändes som en utopi att Feykir skulle närma sig den vikten. Men nu skiljer det bara 10 kg! "Feykir ser ju riktigt fin ut nu! sa Sylvia. Liiiite till skulle han bara kunna tappa."

Inga kommentarer: