fredag 4 september 2009

Atlikurs dag 1

Idag var det motvind och uppförsbacke skulle man kunna säga... var på Bilprovningen och fick ombesiktning BÅDE på bilen och släpet...!!! När det gäller släpet blev jag förvånad - har ju nyss haft det på service. Men det var ett elfel - de enda lampor som lyste när jag kom till Bilprovningen var bromsljusen... inte så bra! Kopplade släpet redan i onsdags kväll och då lyste allt. Men till saken hör att regnet VRÄKTE ner idag - 25 mm på bara ett par timmar - och de hittade en kabel vid bilens dragkrok som såg skadad ut. Mest troligt har det kommit in fukt där - i så fall ligger alltså även det felet i bilen. Ska testa att koppla släpet till Johans bil i kväll så får vi se om det är så enkelt. Håll tummarna!

Efter detta nederlag åkte jag till Mariebäck för att rida Atlikurs och då vände det! Dels slutade det regna - det var t o m så att solen började skymta genom molnen. När jag kom in på ridbanan kunde jag stolt berätta att jag faktiskt ridit bort över 40 kg på Feykir sedan senaste kursen (då jag fick lite skäll för att han var för tjock.) Nu tyckte Atli att han såg fin ut. Och spädde på smickret med att fråga om inte jag tappat några kilo också. Den mannen vet ju hur han ska välja sina ord!

Fick värma upp Feykir lite i skritt på volt och sedan tölta lite på volt för att Atli skulle se "var vi befann oss". När han bildat sig en uppfattning om det fick jag jobba Feykir i trav på böjda spår. "Han ser jättefin ut i traven!" sa Atli. KUL! Han kändes väldigt fin också - "hackigheten" från tävlingen var som bortblåst!

Så var det dags för mer tölt på volt. I högervarvet måste jag böja honom mycket mer i sidan "håll tyglarna lite till höger" och flytta bak innerskänkeln lite så att han verkligen "släpper" genom hela kroppen. Fick varva höger och vänster varv på volten och varje gång jag bytte varv blev takten bättre!

Sedan skulle jag skritta längs spåret i riktigt samlad skritt. Massor av drivning och massor av halvhalter. Här gjorde Atli mig uppmärksam på att jag börjar gunga lite fram och tillbaka med överlivet när jag försöker samla hästen: "Då bäddar du för passtakt!" Så jag fick försöka sitta helt stilla istället - JÄTTESVÅRT! Dessutom spänner jag mig så lätt i hela kroppen när jag försöker samla i skritten... Och då överför jag ju självklart spänningarna till Feykir också. När jag lyckades hitta ett läge där jag fortfarande var avslappnad och Feykir var samlad (men avslappnad) fick jag "smyga iväg" i tölt. Oj, så bra det kändes! Takten var bra från första steget och Feykir var så mjuk i hela kroppen! Jag fick tölta så längs spåret i höger varv, ställa honom inåt och hålla bogen på plats med innerskänkeln. Avslappnat och trevligt!

Fick trava på volt i höger varv och böja ordentligt i innersidan. Efter ett tag började Feykir snubbla. "Driv fram mer - det är när han slutar ta i bak som han snubblar!" sa Atli. Jag drev för kung och fosterland - och Feykir slutade snubbla!

Avslutningsvis fick jag skritta rakt fram, göra framdelsvändning, skritta fram igen några steg, ny framdelsvändning... Först många vändningar för höger skänkeln och sedan många för vänster skänkel. Atli sa att jag ska träna jättemycket på detta i skritt - och se till att Feykir svarar snabbt på mina hjälper. Sedan är målet att kunna göra samma sak i tölt. För när han verkligen korsar bak blir han lätt i handen.

När vi avslutade lektionen sa Atli att han tycker Feykir ser fin ut. Han blir lite passtaktig i tölten ibland, men där emellan är takten bra. Traven tyckte han såg jättebra ut. Feykir jobbar rätt med kroppen så han blir hållbar av min ridning, ser trevlig ut och mår bra. Det är helt OK alltihop. MEN det finns utvecklingspotential och vill jag komma vidare och utvecklas så måste vi spänna bågen ytterligare. "Då måste det kännas lite!" sa Atli. Jag var ju glad över berömmet men sa att självklart är min målsättning att komma vidare - det är ju därför jag tränar och går kurs! Atli verkade nöjd med mitt svar, så jag gissar att "det kommer att kännas lite" när jag rider igen i morgon...!!!

Inga kommentarer: