tisdag 18 augusti 2009

Världens exklusivaste hästgodis?!



En dag när jag gick ner till sommarbetet för att hämta Feykir hittade jag lite åkerbär - även kallat världens exklusivaste bär! Kunde inte motstå att plocka dem, men det enda stället jag hade att lägga dem på var i ena jackfickan. Där jag även förvarar hästgodis. De flesta var ändå hela när jag kom tillbaka till stallet - men något hade mosats så numera kan jag fresta Feykir med "världens exklusivaste hästgodis"! Fast jag kan ju inte påstå att han är mer benägen att komma när jag ropar för det...

Idag behövde jag däremot inte hämta upp honom. Skulle få rida lektion för Sylvia på morgonen och åkte i god tid för att jag skulle hinna hämta vallackflocken nere på betet. Men de stod redan uppe vid stallet!

Även idag var det en MKT bra ridlektion! Det behövdes inte riktigt lika mycket "väcka igång" som i lördags - lite av effekten satt fortfarande i! Fick (som vanligt) börja med att skritta på volt och flytta ut bakdelen, men nu fick jag då och då göra halt och sedan framdelsvändning runt, runt ända till dess han verkligen trampade under sig bak och därmed gav efter i nacken. Då gav jag STOR eftergift och fortsatte på volten igen. Det gällde verkligen att bromsa upp honom ordentligt - han försökte hela tiden gå iväg framåt. Och i vänster varv försöker han lura mig genom att räta ut sig för mycket - så att han visserligen flyttar undan bakdelen men ändå inte trampar under sig riktigt ordentligt.

Fick sedan göra samma sak i tölt. Vi började i höger varv och det var alldeles för lite energi till att börja med. Fick FÖRBEREDA mig ordentligt och sedan peta till honom med pisken. Tack vare att jag verkligen satt bakåt ordentligt och fångade upp honom med hela kroppen kunde han inte dra mig ur sadeln. Den första effekten av pisken - även om jag inte nuddar honom utan bara rör den lite - är att han blir jättespänd och kastar sig i handen. Men om jag bara kan sitta emot "för kung och fosterland" och sedan plocka loss honom i nacken så slappnar han av igen och då kommer takten hur bra som helst! Det gäller också att böja halsen inåt i det läget - får han räta ut sig blir han alldeles för stark för att jag ska orka. Men fortfarande hoppas han uppenbarligen att jag ska ge mig när han blir spänd och vräker sig på i handen... Initialt känns det ju också som att allt blir katastrofalt sämre... men 30 sekunder senare töltar han som allra bäst!

"Det gäller att du tillför energi - ofta - för om han "drar åt handbromsen" så blir han trist och passtaktig." sa Sylvia. "Och dessutom får inte du själv dra åt din handbroms, inte tveka att gå på honom med pisken av rädsla för att han ska bli FÖR stark! Se bara till att bromsa med hela kroppen och böja honom så har du ändå kontrollen. För det är energin bakifrån som sedan gör honom lätt i handen!"

Fick jobba på samma sätt i vänstervarvet. Varvade med att rida honom lite utåtställd på volten ibland och det verkar alltid vara ett bra sätt att få högerbogen på plats.

Sedan var det dags att börja rida tempoväxlingar! (Fick igår bekräftat från Vindur att jag får byta gren från T8 till T5 så nu gäller det ju att satsa!) Vi började i vänster varv och Feykir var med på noterna när vi skulle öka tempot. Men någon nedtagning tyckte han sedan inte att vi behövde bry oss om... Jag fick då rida korta sekvenser tempoväxlingar - t ex bara en halv långsida eller bara en kortsida - för att hålla honom mer uppmärksam på mina hjälper. Dessutom lyckades jag bättre och bättre med att använda hela kroppen för att bromsa honom vilket gav mycket bättre nedtagningar. Sylvia tyckte att jag skulle fortsätta träna så framöver, d v s bara korta sekvenser. Jag ska rida honom lite vänsterställd i ökningarna. "Även om domarna ger dig avdrag för att han inte är rak så är det bäst i det här läget. Det är bättre med inåtställd häst och bra takt än rak häst och sämre takt!" Dessutom se till att "rida in" vänster bak ordentligt både i nedtagning och inför ökningen. Samt rida riktigt saaaaaaakta i korta tempot då vi inte har så högt tempo i ökningarna ännu.

Efter en skrittpaus red vi tempoväxlingar i höger varv också. Fick börja med att rulla på några varv i ett högre tempo för att han skulle balansera sig. Istället för att ha honom inåtställd verkade det bäst att ställa lite omväxlande höger-vänster här för att få honom att slappna av. Han blir nämligen lite spänd och passtaktig i högervarvet... Det är därför Sylvia tycker att jag ska rida ökningarna i vänster varv på tävlingen. När vi sedan testade tempoväxlingar tyckte jag att det var lite lättare att göra bra nedtagningar - men det är väl för att han hellre trampar under sig med höger bak än med vänster.

En riktigt trött Feykir fick sedan sträcka ut i trav ett varv innan vi avslutade. Idag hade vi ridit en hel timme så vi hade verkligen fått jobba ordentligt! Jag skrittade av en stund, gick till stallet och sadlade av för att sedan gå en promenad med min duktiga häst. På hemvägen tränade vi lite "veterinärbesiktningstrav". Det gick riktigt bra! Det gäller bara att smyga iväg - börja springa sakta själv samtidigt som jag säger "traaava" - så går det lugnt och fint. Smackar jag så blir han för upplivad och startar med de där skutten som Ske-å veterinären kan tolka som hälta. Eller också börjar han galoppera - det har också hänt. Fast inte idag när han var TRÖTT!

Något matte skulle behöva träna på är att veterinärbesikta och andas samtidigt... Har märkt att jag håller andan medan jag springer med honom - och vet ni hur våldsamt anfådd man blir då?? Gjorde samma miss idag!

Nu är det hög tid att åka till jobbet - over and out!

Inga kommentarer: