tisdag 18 augusti 2009

Nymarinerat!

På Ia och Dennis suveräna hemsida läste jag ett tips om lädervård. (Om någon missat sidan så finns den här.) Det stod att man för att få lädret riktigt mjukt och fint skulle lägga det "i blöt" i paraffinolja ett dygn. Allra helst skulle man göra det innan användning. Men man kunde även "marinera" använda träns m m efter noggrann rengöring. Till denna "marinad" ska man använda paraffinolja som köps på färgaffären.





På Storgatan i Luleå, mitt emot Handelsbanken, finns faktiskt en gammal hederlig färghandel kvar. Mkt ovanligt i dessa tider då den typen av butiker numera brukar ha flyttat ut till externa köpcentran! Men alltså inte denna - och där har jag köpt två flaskor olja till min marinad.




Först ut blev "jag överlevde faktiskt operationen-tränset" som bara använts några gånger och bara krävde en lätt rengöring i söndags - när jag även putsade sadeln. Tränset fick ligga i oljan ett dygn innan jag hängde upp det på tork ovanför tråget med olja - för att det mesta av överflödet skulle droppa tillbaka. Och så här fint blev det!


Tränset jag använder mest är nu hemma hos Eva för rengöring (det behövdes lite rejälare - och mer handovänlig rengöring där). Förhoppningsvis kan vi göra en "utväxling" i morgon så att det hinner marineras innan tävlingen!


När jag här om dagen berättade för Eva att jag var i full gång med tävlingsförberedelserna och nämnde både schamponering av Feykir i lördags och sadelputs i söndags sa hon: "Du har inte funderat på att satsa lite på ridningen också?" Men då svarade jag att det självklart gäller att lägga maximalt fokus på det som går att åtgärda! ;- )

Inga kommentarer: