måndag 24 augusti 2009

Galopp är vi bra på!


Här en bild från vår uttagning i lätt fyrgång på lördagen. Som jag skrev i lördags kväll var jag besviken när jag läst domarkommentarerna eftersom jag konstaterat att vi fått vårt livs lägsta galoppoäng... MEN nu när jag läser dem igen ser jag att det inte alls var så illa! Jo, det stämde ju att vi fått 4,5 - och Feykir ska definitivt inte galoppera för under 5 - men det var av EN domare. Av de andra hade vi fått 5.0 resp 5.5. Men jag blev så chockad av att se en 4,5 att jag inte ens märkte de andra - förrän nu!

På söndagen diskuterade Fia och jag fenomenet att den poäng man får av första domaren vid finalernas poänggivning får MKT stora proportioner för en själv. Om man t ex hoppats på 5,0 och första domaren visar 4,5 så blir man helt blockerad av detta - och har svårt att ta in om man får 5,0 eller t o m högre av de andra. Allt man minns är bara den där första låga poängen... Men om det istället är åt andra hållet, att första domaren ger den högsta poängen - så kan man lätt bortse ifrån en 4,5 från sista domaren... Och det var väl något liknande som hände när jag såg 4,5 på galopp från EN domare...

Och i söndagens final var faktiskt 5,0 den lägsta poäng vi fick av någon domare för galoppen - trots att vi red i vänster varv där han inte har lika bra bärighet ännu. Nu när jag läser uttagningens domarkommentarer med en mer nyanserad blick kan jag dessutom konstatera att ALLA TRE domarna skrivit: "fin galoppfattning". Det är ju verkligen något att vara glad och stolt över! Istället för att gräva ner sig för en ynka 4,5:a... Jag måste skärpa mig och tänka mer positivt!

Kanske skulle jag lära mig av min häst?! Någon som tänkte positivt redan i söndags var nämligen Feykir. När jag värmde inför fyrgångsfinalen hade jag hunnit fatta höger galopp ett par gånger innan det blev avgjort att vi skulle rida vänster varv. Jag skyndade mig då att göra några "vänsterfattningar" - och i den första fick Feykir för sig att göra ett glädjesprång och slå bakut! Han blev minsann inte nedslagen av att behöva byta galopp! Och kanske påverkade han mig redan där för jag tänkte: "Nu är det bara för mig att rida ÄNNU bättre i galoppen så höjer vi ändå poängen från igår!" Och det gjorde vi ju också!

Inför Midurtävlingen har jag lovat Johan att jobba lite med den mentala biten - för han kommenterade faktiskt i lördags att jag alltid är helt oproportionerligt nervös inför första uttagningen (som brukar vara vår töltklass). Och efter denna är jag alltid så missnöjd - ända till dess jag fått rida fyrgång på eftermiddagen. Då först kommer jag plötsligt ihåg att jag faktiskt tävlar för att det är ROLIGT! Jag måste ju se till att jag tycker det är ROLIGT att rida tölt också! För annars kommer det ju aldrig att gå särskilt bra. Och dessutom kan man ju undra varför jag annars har islandshäst...!!!

Första steget i denna process blev därför att skriva detta inlägg - och rubriken är mycket noga vald. Men målsättningen på sikt är förståss att skriva positiva rubriker om tölten efter tävling också! Har nämnt tidigare att jag tycker domarna på många sätt var så fantastiskt juste på den här tävlingen. T ex att de planerade så att alla fick samma möjlighet att fatta galopp i en kurva under uttagningarna. Och ett annat exempel är Jenny Hald som peppade mig efter fyrgångsfinalen. Hon såg mig ju rida på halvstång redan i våras - då bettet var alldeles nytt för mig och Feykir. Jag berättade nu att han tack vare detta inte länge bara kan protestera mot drivning genom att hänga sig tungt i handen. "Utan nu kan jag faktiskt börja driva in vänster bak ganska ordentligt på hemmaplan!" "Du ska se att det snart kommer på tävling också!" sa Jenny. "Ni behöver bara lite mer tid!"



Något som också var roligt på tävlingen var att jag fick inviga min nya tävlingskavaj! Den köpte jag när jag blivit inspirerad av Team Malin (m Milou)! Hade haft min gamla kavaj i minst fem år så det kändes roligt med något nytt. Och dessutom något som inte alla andra har (utan bara jag och Malin). Har föresten lovat henne att när Feykir och jag dyker upp på någon av hennes hopp- eller dressyrtävlingar så ska jag ha min gamla! ;- )

Inga kommentarer: