söndag 23 augusti 2009

Finaldags - Feykir och jag höjer tempot!







Hemma igen efter en jätterolig tävlingshelg i Skellefteå! Det får bli en kort rapport idag så återkommer jag med mer samt BILDER (Johan fotade ca 1.400 i lördags...!!!)

När det gäller vår T5-debut så kan jag konstatera att det definitivt varit en utveckling de senaste dagarna! Innan tävlingen hade vi ju bara tränat tempoväxlingar några dagar - och då bara på halva långsidorna på ridbanan. På fredag kväll när vi testade tempoväxlingar på ovalen var långsidorna OÄNDLIGA och det gick riktigt, riktigt dåligt... På lördag i vår uttagning gick det ändå lite bättre - f f a var jag nöjd med våra nedtagningar och ridningen på kortsidorna. Och i dagens final var jag ännu mer nöjd! Nedtagningarna fungerade bra idag också - och ökningarna var definitivt mycket bättre än igår! (Visserligen från en riktigt låg nivå, men det var definitivt en utveckling!) Nu är jag verkligen peppad att träna tempoväxlingar för att det förhoppningsvis ska bli ett litet snäpp bättre till Midurtävlingen! Även arbetstempot kändes MKT bättre idag än igår, även om vi förståss inte alls fixade att tölta tillräckligt långsamt. Det var mer energi bakifrån - så att jag hade något att fånga upp med halvhalterna.

Efter gårdagens uttagning låg vi på fjärde plats och den behöll vi i dagens final. Tomas och Nási kom trea och vann gjorde Fia och Lukka! Fia förtjänar ett extra omnämnande eftersom hon i princip får BÄRA sin häst runt banan. Lukka har helt fantastisk gång - men tyvärr total avsaknad av motor...

Och jag är verkligen JÄTTENÖJD med vår fyrgångsfinal! Tölten kändes bättre än igår, traven också bättre om än lite "hackig". Jag har ju faktiskt intensivtränat tölten senaste sex veckorna så vi behöver nog lägga mer fokus på traven igen! Först blev jag lite rädd att Feykir trampat sig och hade ont... Men så insåg jag att han bara var "ringrostig" och satsade på att DRIVA, DRIVA, DRIVA för att han inte skulle ha en sekund över till att tänka tölt!

Är väääldigt nöjd med hur jag förberedde visningen av skritt. Jag ville ju att han skulle vara mer avslappnad och vila mer i steget än igår, när vi fick så dåliga poäng och kommentarer som "bitvis passtaktig" och "överilad". För att åstadkomma detta ville jag ge honom lite mer tygel. Men jag ville absolut INTE att han därmed skulle dyka ner på bogarna! Därför behöll jag tygellängden när vi saktat av från traven och använde tiden för poänggivningen till att först stämma av att han tog i bakifrån och var lätt i handen - innan jag försiktigt längde lite, lite i taget på tyglarna. (Inser ni vad detta innebär???!!! Jag kunde rida tävling och tänka samtidigt!!! Verkligen ett steg framåt!!!) När poängbedömningen för skritt pågick skrittade han avslappnat och med bärighet. Resultatet blev också betydligt bättre skrittpoäng: 5,0-5,5!

Avslutningsvis så galoppen. Jag hade velat rida hela programmet i höger varv men blev nedröstad så vi skulle alltså rida vänster galopp. De flesta verkar välja varv utifrån att hästen har mycket svårare att fatta galopp i ena varvet. Detta är dock inget problem för mig - Feykir är verkligen duktig på båda galoppfattningarna! Men han har fortfarande mer bärighet i högergaloppen så därför hade jag föredragit den. Men nu red vi alltså vänster galopp - och gjorde så för kung och fosterland! För detta belönades vi med poäng mellan 5,0 och 5,5. Tänk då om vi fått rida vårt bästa varv!

Efter gårdagens uttagning var Feykir och jag på andra plats i lätta fyrgången - och den placeringen behöll vi idag. Och eftersom både känslan och poängen idag var så mycket bättre var jag förståss jättenöjd!

Åt Fia och Lukka var det dock inget att göra... de fick jättefina poäng! Som bäst en 6:a både i skritt och galopp! Det sistnämnda var förståss särskilt roligt eftersom Lukka avslutade tävlingen med att plötsligt bjuda Fia på en massa energi i den sista gångarten! Förutom ännu en blågul rosett fick de priset för bästa lättklassekipage: en jättefin rosett i de isländska färgerna samt en pokal!

Priset för bästa senior gick (som väntat) till Sylvia och hennes läckre Démantur. I T3-finalen fick de TVÅ 7:or för ökade tölten och i fyrgången ytterligare en 7:a för samma moment! Med tanke på att hästen bara är fem och inte ens riden ett år i sitt liv bådar det verkligen gott för framtiden!

Får återkomma med mer från tävlingen samt bilder - nu måste jag sova!

Inga kommentarer: