tisdag 7 juli 2009

Vilken hopptalang!!!

När jag kom till Mariebäck idag hade de precis byggt en löshoppningsring runt ytterkanten på ridbanan - för ridlägerdeltagarna skulle få löshoppa med hästarna på eftermiddagen. Men nu var det först Démantur som invigde banan. Han verkade definitivt undra vad det är för konstigt land han kommit till...!!! Människorna här ÄR helt enkelt inte kloka! Men det är väl bara att ta seden dit man kommer... Så han hoppade, även om det var med viss tvekan ibland. Men vilken häftig trav han hade mellan hindren! Jo, han valde oftast att trava och då gick det faktiskt bäst också - när han ibland kom i galopp ville han stanna av just framför hindret och nästan hoppa från stillastående! Det gick i o f s ofta det också!






Démantur tar igen sig efter debuten som hopphäst.

Jag frågade sedan Sylvia om jag kunde använda banan för att löshoppa Feykir - för ridlägereleverna skulle inte börja löshoppningen förrän om en timme. Sylvia föreslog då att vi skulle låta Feykir hoppa tillsammans med två av hennes hästar, så att de skulle få draghjälp av varandra. Inte mig emot! Vi hade fyra hinder - två på varje långsida. Först låg bommarna bara på marken och när hästarna sprungit över dem ett varv satte vi upp ca 40 cm höga hinder. Man skulle kunna säga att det var lite rörigt med tre hästar samtidigt på banan... Och de verkade inte alltid ha riktigt koll på var hindren fanns, så i början fick vi bygga upp dem varje varv - alltid var det någon av hästarna som rivit! (Det var nästan så att vi fick jobba mer än hästarna - då vi rusade ut för att bygga upp hindren och sedan snabbt sprang undan för att inte komma ivägen när hästarna kom springande igen!)





När en av Sylvias hästar plockats ut från banan blev det BETYDLIGT bättre. Hästarna var mkt mer fokuserade och Feykir var faktiskt riktigt duktig! Och när vi en stund senare höjde ytterligare, till ca 70-80 cm blev jag verkligen imponerad av att min häst är en sådan hopptalang! Han hade verkligen jättefin teknik och flög HÖGT över varje hinder! Oj, så typiskt att jag inte hade kameran med mig!!! Det hade varit så häftigt med en hoppbild!!!





Jag har ju hoppat lite stockar med honom i skogen, men det är den enda hoppning vi ägnat oss åt. DEFINITIVT inte i närheten av de här höjderna! Men han såg inte ut att ha gjort annat i sina dagar! Han såg så härligt ut också - när han med spetsade öron galopperade runt och gjorde jättesprång över varje hinder! När Sylvias andra häst fick avbryta för dagen gav jag Feykir en godis och en andhämtningspaus. Sedan avslutade vi med några varv åt vardera hållet. Trots att han nu var ensam - och jag var ensam inne i mitten - var det inget problem alls att hålla igång honom runt banan. Även de andra var imponerade av honom: "Anna, du har ju en hopp-ponny!!!"





"Du får komma och vara med i morgon också - då ska vi hoppa bana!" sa Sylvia. Hm... om det vore löshoppningstävling skulle jag definitivt kunna ställa upp - men är ganska feg när det gäller att hoppa uppsuttet... Fast jag har ju faktiskt hoppat en liten bana hos Lillhästen för några år sedan - på Hanna. I dressyrsadel...!!! Så då kanske jag kunde fixa att hoppa bana med Feykir också ?! Jag kan ju rida i min Childeric så blir det precis som jag är van!





När vi tränade hoppning på Lillhästens teamdagar fick vi lära oss att eftersom hästen måste trampa under sig ordentligt med bakbenen för att klara av att hoppa ett hinder så är det jättebra träning för ALLA hästar. Oavsett vilken disciplin man rider i vanliga fall. Och jag tycker löshoppning är så suveränt eftersom det är något man kan göra på ridbanan som hästen (förhoppningsvis) tycker är riktigt, riktigt roligt!





Reykur tycker verkligen om att hoppa - och han har faktiskt jättebra hoppteknik! I Kiruna hade vi ridhus i vårt stall och där brukade jag löshoppa honom då och då. Redan när jag först bara hade en bom på marken flög han HÖGT över. Jag byggde aldrig någon inhägnad löshoppningsbana - som den i Mariebäck idag - utan satte bara upp ett par hinder med infångare. Sedan släppte jag in Reykur i ridhuset varpå han genast började galoppera runt, runt och hoppa hindren! Medan jag bara stod i mitten och tittade på - jag behövde inte ens smacka! Men så är han också den mest arbetsvilliga, positiva häst jag någonsinn träffat på! Tillslut blev han i alla fall less och då avbröt vi. Jag har hört att de ibland har små hopptävlingar för Örnäs ridskoleelever och jag hoppas verkligen att Reykur får vara med där för det skulle han gilla!





Feykir verkar definitivt också gilla livet som hopphäst! Han fick hoppa många språng och var ganska flåsig när vi avbröt, så jag gick en liten promenad med honom. Sedan fick han mumsa kraftfoder. "Perfekt, tyckte han, hoppa och skutta lite och sedan äta mat!"





När Feykir var tillbaka i hagen igen var det MIN tur att vara JÄTTEDUKTIG! Jag tog nämligen itu med att städa i mitt skåp där jag förvarar täcken, schabrak, voljockar m m. En sådan där tråkig uppgift som har det trevliga med sig att man efteråt kan känna sig riktigt DUKTIG och nöjd med sig själv!






Har tänkt röja i skåpet i över en månad nu - för då köpte jag en sådan här väska (fast svart-vit) på Biltema för endast 19 kr! Tänkte att den skulle vara bra att förvara täcken i. Och det var den verkligen! Det rymdes både ett vintertäcke och halsen till vintertäcket - ändå var den inte helt full! Till det priset tycker jag verkligen att den var rena kapet!!! Om den varit genomskinlig hade det i o f s varit ännu bättre - man hade lätt kunnat se vad som finns i... men nu ligger den längst ner i skåpet med dragkedjan framåt - så det är ganska lätt att öppna lite och se efter. Nästa gång jag måste stå ut med att följa Johan till Biltema ska jag nog köpa en till! (Så här efteråt undrar jag ju verkligen varför jag bara köpte EN. Tänkte då att jag skulle köpa en och testa och den funkade bra - i så fall kunde jag köpa fler sedan. Men för 19 kr kunde man ju tycka att t o m snål-Anna kunde vara lite "wild and crazy" och i alla fall ta två på en gång??!!)


Var i alla fall oerhört nöjd när jag fått ordning i mitt skåp! Nu återstår att också röja i min garderob i Josefshallen - där jag har ridkläder m m. Men Rom byggdes ju inte heller på en dag! Och det är ju faktiskt ett par dagar kvar på semestern också.

Inga kommentarer: