söndag 19 juli 2009

"Toge jag morgonrodnadens vingar...

...och gjorde jag mig en boning ytterst i havet..." Den minnesgoda känner kanske igen detta citat ur Psaltaren från en av Saltkråkanfilmerna. Och idag gjorde Johan och jag just det. Eller inte riktigt... men nästan!



Vi gjorde oss ingen boning - men vi "tog morgonrådnadens vingar" och åkte ytterst i havet i alla fall! Närmare bestämt till Brändöskär - en av de yttersta öarna i Luleå skärgård. Sedan återstår bara öppet hav över till Finland. Med MS Kungsholm som har en marschfart på 25 knop tog det knappt två timmar dit ut. Vädret kunde inte ha varit bättre - strålande sol och en knappt märkbar vind på bara 2 m/s!

I vanliga fall trafikeras ön bara en gång om dagen - som om man kliver iland måste man sova över minst en natt. Men idag var det gudstjänst i skärgårdskapellet på ön och då kunde man med en speciell "kyrktur" åka fram och tillbaka samma dag.




Delar av den gamla begbyggelsen - vid den skyddade vik som bildats sedan de två öarna Brändöskär och Uddskär "vuxit ihop" p g a landhöjningen.



Man kunde ana att det var moln över den finländska kusten - men här var det helt molnfritt!




Skrattmåsarna slåss om en brödbit!




...och viggens söta ungar ville också ha bröd! Vi träffade ett trevligt par som bodde i en gammal sjöbod på Uddskär och som både matade mås, viggfamilj och en "tam" sik som de kallade Sixten! Viggmamman var en riktig tuffing - hon jagade undan alla som kom för nära hennes familj. Och fick hon tag i en mås trampade hon ner den under vattnet! :-O


Vill passa på att gratulera min pappa som fyller år idag! Det passar särskilt bra med en "skärgårsblogg" på hans födelsedag eftersom han kommer från en fiskarsläkt och trivs allra bäst när han har saltstänk på glasögonen! GRATTIS PAPPA!!!

I och med denna utflykt i sommarvärmen fick Feykir ledigt idag. Jag har ändå så ont i händerna och t o m svårt att böja fingrarna (så det är liiite svårt att skriva på tangentbordet...) så det hade nog inte gått så bra att rida ändå. Har fått rapport om att Anna M:s nya häst anlänt till Mariebäck, men får vänta lite till innan jag får se honom och kan lägga ut bilder här. I framtiden kommer det säkert MÅNGA fina bilder på honom - för han är skäck och Johan älskar att fota skäckar!




Inga kommentarer: