fredag 3 juli 2009

Santorini!

När vi bestämde oss för att boka en "sista minuten-resa" stod Santorini högst upp på Johans önskelista. Enligt uppgift är 90 % av alla grekiska vykort fotade där så Johan hoppades förståss på möjligheten att fota en massa fina bilder själv.







Och f f a ville han fota BILDEN - den klassiska Santorinibilden - som finns på vykort, omslaget på guideböcker, fotokalendrar... Det finns visst ett gammalt talesätt som lyder: "På Santorini finns fler åsnor än människor (det måste ha varit innan turistinvasionen med alla stora lyxkryssare...) mer vin än vatten (det regnar aldrig under hela sommaren utan växterna lever uteslutande av nätternas höga luftfuktighet) och fler kyrkor än hus!" Många kyrkor fick Johan fota - och tillslut även KYRKAN på bilden här ovan. Men mer om det lite senare.





Santorini är en vulkanö. Först bildades en rund ö av ett vulkanutbrott. Sedan försvann halva ön ner i havet igen vid senare vulkanutbrott. "Huvudstaden" Fira är byggd där klippkanten stupar 400 meter ner till havsytan! Trots att vulkanen fortfarande är aktiv verkar det vara en sport att bygga så nära kanten som möjligt - eller allra helst låta byggnaderna "hänga" på klippkanten!


Vi vandrade runt i de små vindlande gränderna längs klippkanten i jakt på platsen där Johan skulle kunna fota BILDEN på KYRKAN....




...men det fanns ju VÄLDIGT mycket vackert att titta på (och fota) överallt! Här ser det ju ut som att båten ligger vid strandkanten - men det är en synvilla, vattenytan är 400 meter längre ner!



Vackra grindar och dörrar överallt i Fira!





En gammal kvinna vid ingången till en kyrka.




De är ganska trångbodda där på klippkanten...!!!









Tillslut hittade vi ändå platsen där den klassiska Santorini-bilden kunde fotograferas! (Johan hade räknat ut ungefär var den aktuella kyrkan borde ligga utifrån positionen på öarna utanför.) När vi äntligen hittat rätt började Johans kamera rassla kan jag säga! Folk som varit närvarande när han fotat mig på tävling har sagt: "Johan du fotar inte - tar man så där många bilder per minut så filmar man!" Och även här rasslade kameran frenetiskt, fast med den skillnaden att motivet stod stilla och fotografen sprang fram och tillbaka för att testa olika vinklar. (Någon tölt kunde jag dock inte urskilja...) Här har han i alla fall rasat av sig det värsta och låter mig hålla kameran en liiiiten stund. Som synes är han ganska nöjd!







Vi reste med Airtours, som specialiserat sig på små, ofta familjeägda hotell. Vårt hotell Estia hade bara 20 rum och låg i ett lugnt område men ändå med promenadavstånd till strandpromenaden. Vid hotellets mysiga pool var det oftast bara ett eller två par till - med undantag för en förmiddag då jag faktiskt kunde räkna till hela åtta personer i solstolarna!






I princip allt på Santorini gick i vitt och blått...









...vilket härmed bevisas!
Fler bilder, både från Santorini och andra ställen, kan ni se på:

Inga kommentarer: