fredag 31 juli 2009

Ridlägeravslutning och marathontölt i värmen

Förra ridlägeravslutningen hade jag extremt dålig timing - kom till stallet precis då det var helt fullt av ridlägerdeltagare och gjorde hästarna fina inför avslutningen, red iväg precis då alla föräldrar kom - så jag fick stå och vänta en ganska lång stund innan vi kunde passera ut från gården och sedan kom jag tillbaka från ridturen precis i tid för att möta alla bilar på väg hem...

Men idag hade jag BRA timing! Hann nästan göra Feykir helt klar innan lägerdeltagarna började droppa in i stallet för att borsta och frisera...





...här är två av hästarna redo för avslutningsuppvisningen! Jag red dessutom iväg i god tid innan föräldrarna började komma. Fast ändå mötte vi minst fyra bilar på vägen bort till sjön (25 min) - och det kallar vi rusningstrafik i Mariebäck! Vi är ju väldigt bortskämda med att nästan aldrig behöva ta hänsyn till någon trafik utan ha bilvägen HELT för oss själva!

Idag testade jag att börja rida tempoväxlingar i tölten så snart jag började tölta, som ett alternativ till att sidföra för att aktivera hans bakdel. Ökade bara en kortare sträcka innan jag tog ner tempot igen, för att strax öka en kort sträcka... o s v. Det funkade riktigt bra!

I korsningen vid sjön svängde jag för första gången på länge in mot byn istället för att följa sjökanten mot stan till. Gissade att ridlägerföräldrarna snart skulle börja komma så jag trodde det skulle vara mer lugnt att rida åt andra hållet. Och det var det verkligen! Galopperade uppför backen till byn - vänster galopp och långa stunder vänsterställd. Duktig Feykir!!! Töltade en stund till och sedan skrittade vi en låååång sträcka nästan ända till dess vägen tar slut. Det var så oerhört varmt idag så både Feykir och jag behövde pusta ut ordentligt inför hemvägen!

När vi sedan vände hemåt blev det tölt och tölt och tölt! I början blev tölten så där... Feykir hade väl hunnit "gå och bli lång" under vår långa skrittpaus. Testar hela tiden olika sätt att underhålla resp förbättra takten när vi töltar och lär mig mer och mer vad som funkar bäst. På slutet började han vara rejält trött och "frågade" flera gånger om det inte var dags att sträcka ut i trav istället. Men jag var inte riktigt färdig med tölten ännu, utan petade till med pisken i rumpan för att få en sista energikick. Och då fick jag dagens häftigaste tölt! Han satt på rumpan, kom upp med bogarna och bara dansade fram!!! UNDERBART!!!

Nu fick han sakta av till skritt som belöning. Vi var visserligen precis framme vid vår "avslutningstravsträcka" men nu var Feykir verkligen genomsvettig så idag fick det bli skritt istället. När vi var nästan framme vid bron över bäcken travade jag bara en liiiten sträcka - och böjde honom lika mycket i sidan som jag borde ha gjort igår när jag inte riktigt orkade rida ihop honom på vanliga bettet. Han travade riktigt bra så jag avbröt ganska snabbt, satt av och gick hem med honom.





När jag sadlade av kunde jag konstatera att han verkligen var jättesvettig - alldeles vitskummig mellan bakbenen t o m! Han hade verkligen jobbat bra i tölten - och det var dessutom den varmaste dagen på länge.



...så här såg schabraket ut - på ovansidan - när jag tog av sadeln! :-O Feykir fick duscha riktigt ordentligt i spolspiltan och jag tvättade även svansroten med såpa. Han har kliat sig lite där de senaste dagarna... På sommaren brukar han ibland få lite svamp i svansroten och mankammen och därför klia sig lite. Som gammal exemhästägare är jag allergisk mot minsta brutna tagelstrå - men jag brukar använda ett schampo mot mjäll från Apoteket (Fungoral) och då brukar han direkt sluta klia sig. Men nu hade jag inget sådant till hands så det fick bli universalmedlet såpa istället.



Feykir hade ju blivit besvärande ren i spolspiltan... men det såg han till att åtgärda omgående när han fick gå ut i hagen igen!




...och här talar han om för Jóki att han vill bli kliad på bogen! Efter dagens riktigt rejäla träningspass får Feykir ledigt några dagar. Mina föräldrar + lillasyster kommer hit i kväll så jag tänkte tillbringa HELA helgen med dem. Och på måndag ska jag träna i bassängen så då blir det inte heller någon ridning. Ev rider Anna M Feykir någon av dagarna - ifall hon orkar nu när hon precis fått ledigt efter sista ridlägret... Vore intressant att höra hur hon tycker att han känns nu när jag ridit honom själv några veckor efter hennes "träningsläger"!



Inga kommentarer: