onsdag 8 juli 2009

Kampen för ridning som friskvård går vidare!


Bakgrund: "Under 80-talet hamnade friskvård på politikernas agenda. Ett sätt att minska samhällets kostnader för sjukskrivningar var, insåg man, att uppmuntra till motion.För att ge befolkningen en extra morot gav man arbetsgivare rätt att dra av kostnader för personalens friskvård - samtidigt som personalen slapp betala skatt på förmånen. Beslutet togs 1988, men riksdagen valde då att göra undantag för fyra sporter som ansågs för exklusiva och svårtillgängliga: segling, utförsåkning, ridsport och golf. 2003 förändrades reglerna, så att även gymkort för upp till 6000- 7000 kronor omfattades av skattelättnaden."



"Golfförbundet och Ridsportförbundet har sedan dess bedrivit kampanjer för att även dessa sporter ska ingå i den skattebefriade friskvården.... I riksdagens skatteutskott råder en total enighet om att reglerna borde skrivas om. Utskottet har gett sådana rekommendationer både 2007 och 2008. Men reglerna är oförändrade, och finansminister Anders Borg hänvisar till att det skulle bli för dyrt."


"I onsdags arrangerade Golfförbundet och Ridsportförbundet ett gemensamt seminarium i Almedalen med rubriken "Sveriges sjukaste friskvårdsfråga". För dem är det en rättvisefråga och det är tydligt att de, efter år av lobbyverksamhet, börjar känna frustration. Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson vill att det ska vara lika för alla idrotter - exempelvis med ett slags friskvårdscheckar, "lite som Rikskuponger", som den anställde får använda som den vill. Hans kollega i Ridsportförbundet, Carina Sjöberg, säger:- Alla vi möter, oavsett partifärg, blir förvånade när vi berättar att reglerna inte redan är ändrade. Inte ens vänsterdebattören Göran Greider - som tycker att "golf är moderatbandy" - ger mothugg.- Många som har hästar är medelinkomsttagare, eller till och med låginkomsttagare, säger han."



"Men nu slår golfen tillbaka. Huvudstadens Golf AB, som driver fem golfbanor i Stockholmsområdet, stämde i oktober 2008 staten på 2,5 miljoner kronor - intäkter företaget anser att det gått miste om på grund av att golf som friskvård är förmånsbeskattad. Bo Dahlberg, vd och delägare, anser att golfen och hans företag därmed är utsatt för diskriminering. - Det här är som om företag fick göra avdrag för sina tjänstebilar bara om de köpte Volvo eller Saab. Det vore ju otänkbart.


Huvudstadens Golf AB har konsulterat juridikprofessorn Ulf Bernitz, en av Sveriges främsta auktoriteter inom EU-rätt, och anser att man har goda chanser att vinna mot staten. Målet, som troligen kommer upp i Stockholms tingsrätt efter sommaren, tar avstamp i utvidgningen av de svenska skattebestämmelserna för friskvård som gjordes 2003. Eftersom politikerna valde att fortsätta göra undantag för fyra sporter... skulle Sverige enligt Huvudstadens stämningsansökan ha frågat EU om lov. - Enligt statsstödsdirektivet är alla former av statsbidrag, som inte anmälts, olagliga.


I en inlaga från Justitiekanslern, som fungerar som statens advokat i den här typen av mål, kan man läsa skälen till att golf och ridsport inte omfattas av skattelättnader. Där står inget om att det är för dyrt, vilket var ett av skälen 1988. Nu handlar det snarare om att dessa sporter är för svåra att utöva, enligt JK. - Argumentationen är intressant, säger Bo Dahlberg. Skulle det vara lättare för en 50-årig kontorist att spela bandy?"

Källa: Expressen.se




Med en avslutande bild från vår fantastiska fjällritt med Reykur och Feykir i Björkliden sommaren 2006 kan jag bara undra om någon fortfarande kan tro att ridning inte är lika mycket friskvård som t ex armborsskytte och thaiboxning - vilka är "godkända" sporter idag?! Nej, vi får verkligen fortsätta att hålla tummarna för att rättvisan tillslut ska segra på detta område!

Inga kommentarer: