måndag 27 juli 2009

Junkön 65°27,22 N 22°24,9 E











Delar av utsikten från vår stuga - de röda byggnaderna är skärgårdsmuséet och bakom skymtar delar av gästhamnen. Jag träffade några gamla bekanta som numera bor permanent på ön: Ulrika som hade häst i samma stall som jag i Gäddvik tidigare. När kärlek uppstod mellan henne och en av Junköfiskarna så flyttade hon för tre år sedan ut hit med sin dotter och varmblodet Mr Beacon. (Han åkte hästtransport ut på en pråm!) Numera bor även Beacons halvbror Zoogison (e Zoogin) här ute. "Zoogge" fick dock inte åka båt ut - utan kördes äver på isvägen i vintras. Ulrika berättade att första sommaren hade de hästarna lösa (Beacon samt en ponny hon köpt till dottern). Men efter ett tag började de gå och ta för sig i grannarnas rabatter och krukor... Beacon utvecklade en särskilt aptit på lobelia som inte uppskattades av alla i omgivningen... så nu har de byggt hagar!




Det finns en gammal väderkvarn på ön - med okänt ursprung. En av teorierna är att den byggts av fiskare från Österbotten, eftersom väderkvarnar tydligen är vanliga på finska sidan.









Jag sitter utanför vår fina stuga och njuter av eftermiddagssolen - samt läser Ridsport! Stugan var verkligen en positiv överraskning, trots att vi bott i den för tre år sedan. Då var den precis nybyggd - på Brändöskär - men när bygglovet överklagades så flyttade kommunen den till Junkön sommaren därpå. På Brändöskär var det gasolspis, slaskhink, vatten ur brunn och utedass som gällde. Nu visade det sig att stugan hade elspis, kylskåp, badrum med toalett och dusch! Det fanns t o m eluttag och gratis bredband - så hade jag haft datorn med hade jag kunnat blogga på plats!























Utsikten från den vedeldade bastun - här satt jag och "kokade" i flera omgångar under lördag kväll och njöt både av värmen och utsikten!















(Johan hade bara en mindre kamera med sig ut på Junkön - så tyvärr blev färgerna betydligt blekare än i verkligheten... )






Inga kommentarer: