fredag 17 juli 2009

Ridlägeravslutning

Hade kanske liiite dålig timing idag... När jag kom till Mariebäck var det snart dags för avslutning på veckans ridläger. Hade hoppats att jag skulle hinna dit lite tidigare, men det var inte helt enkelt att ta sig ifrån jobbet... Alltså anländer jag iförd jobbkläder och när jag ska byta om visar det sig att det redan hunnits samlas några anhöriga i Josefshallen - av båda könen - så där ville jag inte gärna byta om "för öppen ridå"... Plockade ihop mina ridkläder och lyckades istället slinka in i badrummet hos Sylvia. (Det var Yvonne som insåg min knepiga belägenhet och kom med lösningen.) När cityshorts och sidenblus bytts mot ridbyxor och tröja hämtade jag Feykir i hagen - han kom faktiskt när jag ropade idag! Annars har det varit lite si och så med det den senaste tiden...

I stallet höll ridlägerdeltagarna som bäst på att förbereda den avslutande uppvisningen: stallgången var full av hästar som fick flätor i man och svans och fina mönster målade med fingerfärg... Tyvärr hade jag glömt kameran hemma - hade annars tänkt fota dem! Men det var ju lite rörigt förståss... så jag försökte skynda mig iväg så snabbt som möjligt.

Det hade regnat när jag kom till Mariebäck, men när vi skrittade iväg hade regnet precis upphört. Däremot fick vi stå ut med VÅLDSAMMA mängder insekter... En enorm svärm av allt möjligt följde oss som ett moln... och när Feykir en gång vred på huvudet kunde jag se hur insekter krälade i ansiktet på honom! :-O Ändå hade jag sprayat insektsmedel på honom när jag sadlat. Vi höll på att bli hysteriska båda två - så ganska snart höjde jag tempot för att försöka skaka av oss flygfäna. Då hade vi ju inte hunnit "böja och bända" särskilt mycket så i början blev det väääldigt passtaktigt. Fast när jag satt på rumpan, ställde vänster och petade till med pisken på vänster bak blev det faktiskt fyrtaktigt ändå!

Red bort till sjön och tog vänster. Mycket tölt blev det idag igen - och jag försökte fokusera på två saker: min sits och att Feykir verkligen är fyrtaktig. Får jag tillslut in en mer korrekt sits "i ryggmärgen" så kan jag bibehålla den även om jag lägger till mer "finlir". Tempo och form får bli lite som det blir under tiden jag fokuserar på detta som jag bedömer som steg 1. Så länge Feykir samtidigt är fyrtaktig utgår jag ifrån att han i alla fall inte jobbar med fel muskler. Hoppas jag har rätt!

När jag saktat av för en skittpaus fick Feykir något slags frispel och hoppade ner i diket! Jag blev arg, och med pisken i rumpan vände vi upp på vägen igen och töltade på i friskt tempo. En liten stund senare var det en stor traktor som precis skulle korsa vägen, så vi fick stanna och vänta på den. Feykir klev ut i gräskanten - och började pinka och pinka och pinka och pinka... nästan hur länge som helst! Det var förståss DÄRFÖR han tidigare hoppat ner i diket - han var desperat kissnödig! :-O Nu fick jag ju skämmas som jagat iväg honom igen med pisken i rumpan... :-O När det tillslut var färdigpinkat fortsatte vi vägen fram och nu kändes han med ens mer avslappnad. Inte så konstigt!

Lyckades lotsa mkt tveksam Feykir förbi farliga "ormenstället" och fattade galopp uppför en lång backe. Efter en stund gjorde han en undanmanöver för något farligt i diket - och gick över i tölt. Jag tog chansen att rida ökat tempo - för det gick riktigt fort! Häftigt!

Vände hemåt och gav honom en lååång skrittpaus. Det hade börjat regna igen, men det var bara skönt med lite svalka i värmen! Det hann både sluta och börja regna igen några gånger när vi var på väg hem. Och vi hann både tölta, skritta och slutligen trava.

Min dåliga timing för dagen fortsatte sedan med att vi svängde upp mot gården precis när alla ridlägerdeltagare med anhöriga skulle åka hem - så det var rena rusningstrafiken på vår lilla väg!

Men sedan var det desto lugnare i stallet - de enda som var kvar var några som haft egen häst med sig och nu höll på att packa ihop det sista.





...och det här är Feykirs "Du har tre sekunder på dig att få fram kraftfoderhinken - annars svälter jag ihäl"-min! Tyvärr hade jag ju glömt kameran idag, så ni får hålla till godo med några mobilkamerabilder... På den här hade jag dessutom fått något kladd på linsen... Men eftersom motivet är så vackert får ni se den ändå! (Nästa gång jag byter mobil MÅSTE jag skaffa en med bättre kamera!)

Som sagt, några av ridlägerdeltagarna hade egen häst med sig och en av dem ville INTE åka hem så när de skulle försöka få in den i transporten blev det lite stökigt. Démantur blev förståss upplivad av det hela och sprang lite i sin hage och gnäggade. Då blev Merja tvungen att hävda att det faktiskt är HON som är hingsten på gården (ja, hon är ju som hon är...) Det var VÄLDIGT svårt att tro att hon nästan förblödde för bara en vecka sedan!



...och så här uppjagad blev Feykir av kalabaliken! Stackarn - helt uppriven! ;- ) Och han står max 10 meter från den aktuella hästtransporten!



Nu får verksamhetshästarna - och Sylvia & Co - en kort semester för nästa vecka är det inget ridläger. Men sedan drar det igång igen. Fast alla hästarna är inte helt lediga - det är en turridning i morgon em som Eva ska hålla i. Men alla fick i alla fall fira med att släppas på nytt grönbete - så här härligt såg det ut!




...och Feykir blev lite förvånad när matte klev upp på en hög stubbe för att fota!

Inga kommentarer: