lördag 4 juli 2009

Galopp, galopp!!!

Idag har jag njutit av Feykir-galopp! Hade egentligen tänkt hålla mig från ridbanan några dagar till - eftersom Anna intensivtränat Feykir där så mycket. Men så insåg jag att sommarens första ridläger i Mariebäck börjar på måndag så det var lika bra att passa på att rida på banan nu när den var ledig!






Så här trevligt såg det ut i onsdags, när Anna M red Feykir. Observera att det är VÄNSTER galopp - d v s den svåra, jobbiga galoppen!

Precis som i onsdags fick Feykir tunga boots på, men jag valde faktiskt att inte rida på halvstången utan tog det vanliga tredelade bettet istället. Nackdelen med halvstången är att de ledande tygeltagen inte fungerar riktigt - och nu ville jag "böja igenom" honom riktigt ordentligt i trav som uppvärmning. Tog ändå med tränset med halvstången till banan. Om Feykir skulle gå tillbaka till den gamla ovanan att kasta sig tungt i handen för att slippa ta i med vänster bak - eftersom han vet att han då blir för stark för mig - så skulle jag snabbt kunna byta träns. Men till min stora glädje behövdes det inte!

När vi skrittat igång började jag rida trav på böjda spår. Tänkte på Atlis uppmaning "Byt riktning hela tiden!" När jag fokuserade på att hela tiden ha stadig yttertygel samt driva genom vändningarna var Feykir jätteduktig och vände runt - inte välte - stadig både i gångarten och formen. Trots att jag tycker att vi tränat alldeles för lite på detta de senaste månaderna. Och Anna har knappt travat med Feykir alls.

Efter skrittpaus var det dags för galopp. SPÄNNANDE - jag hade VÄLDIGT höga förväntningar ska erkännas... men de infriades! Började med höger varv, eftersom det är mkt lättare. Från samlad trav rullade Feykir över i en rund, fin tretaktig galopp! Efter två varv runt ridbanan testade jag att lägga in en volt - och det gick riktigt bra! Testade några gånger till och insåg att det förståss skulle gå ÄNNU bättre om jag istället för att sitta och hålla andan skulle fortsätta att rida trots att vi gått in på volt...!!!

Efter en skrittpaus bytte vi till vänster varv. När jag ridit ut har jag kunnat rida Feykir vänsterställd i vänster galopp - men på ridbanan har han blivit så spänd och efter ett halvt varv ställt sig utåt, innersidan har förvandlats till järnspett och sedan har det antingen blivit korsgalopp eller något hysteriskt töltliknande... Men nu hade Anna gett honom det självförtroende han behövde för att hantera även vänstergaloppen! Den bortre kortsidan, där ridbanan lutar lite utför, är fortfarande lite spännande... och jag testade lite olika varianter för hur jag skulle stötta honom genom den. Ett lätt stöd på yttertygeln, fri innertygel och mycket drivning verkade fungera bäst. En gång, när jag kände att han började tveka petade jag till lite med pisken just där. Tidigare har det resulterat i hysterisk korsgalopp på järnspett i några varv, innan han lugnat ner sig. Men nu blev resultatet bara att han fortsatte jobba med vänster bak och höll galoppen!







Någon tölt red jag inte idag - men så här trevligt såg det ut när Anna töltade honom i onsdags! Istället testade jag att rida honom mer samlad i höger galopp - och fick njuta av härligt runda galoppsprång! Provade att hålla ihop honom lite mer i vänstergaloppen också - men där verkade det inte hjälpa utan han blev lite spänd istället. Gav lite mer tygel igen (men fortfarande med lätt stöd på yttertygeln) och när vi lyckats hålla vänstergaloppen två varv genom den svårare kortsidan fick det räcka med galopp för idag.

Avslutningsvis red vi "tävlingstrav" med massor av drivning fram mot bettet. Började i vänster varv och red honom lätt utåtställd för att få högerbogen på plats. Då jobbade han riktigt bra! Vände snett igenom och bytte varv med bibehållen trevlig känsla! Nu pustade och stånkade han ganska rejält och det krävdes ännu mer drivning för att han verkligen skulle ta i bakifrån. Men det kändes faktiskt som att han varit på "travkurs"! Jag som varit lite arg på mig själv när jag insåg att jag glömt bort att träna traven på länge...

Min duktiga häst fick avsluta där - jag satt av, gick ut från ridbanan och promenerade sedan med honom ner till bilvägen och tillbaka för att han skulle sluta flåsa. Skönt för honom att det i alla fall bara var 14 grader idag och dessutom blåste kalla vindar. När jag kom till Mariebäck var jag så frusen att jag tog både en väst och sedan en windstopperfleece utanpå tröjan jag hade. Men jag hade knappt börjat rida innan jag först fick ta av windstoppern och sedan västen för att jag blev så varm. Nästa steg blev att dra upp ärmarna på tröjan så långt jag kunde och öppna dragkedjan i halsen... Men den fick i alla fall vara kvar på - annars kunde ju någon tro att jag höll på med klädpoker! ;-)

Jag var verkligen JÄTTENÖJD efter dagens ridpass! Galoppen har verkligen blivit SÅ mycket bättre, ett litet "pet" med pisken resulterar i att han tar i mer bak (istället för att bli jättespänd och rusa) och trots att jag red med tredelade bettet hade jag broms, styrning och hela tiden känslan av "inget i handen". SÅ HÄRLIGT!!! TACK FÖR HJÄLPEN ANNA!!!

Inga kommentarer: