fredag 5 juni 2009

MÅNGA första galoppsprång


Har läst i Atlis bok att det första galoppsprånget oftast är det bästa. För att bygga upp galoppen ska man därför se till att rida så många första galoppsprång som möjligt - d v s massor av övergångar trav-galopp. Så det skulle vi träna idag!




Red på ridbanan, med boots och värmde upp med trav på böjda spår till dess vi kunde behålla den låga formen även när vi bytte riktning. Det krävs att man ger Feykir riktigt bra stöd med ytterhjälperna för att fixa det - men tillslut går det!




Sedan travade vi i höger varv, rullade över i galopp några steg, tillbaka ner i trav, ny galoppfattning.... Red aldrig mer än fyra galoppsprång i taget och väntade sedan till dess han travade avslappnat innan vi gjorde ny galoppfattning. I högervarvet gick det faktiskt jättebra! Ibland hann vi galoppera genom ett hörn, hitta traven och trava några steg mitt på kortsidan för att sedan galoppera genom nästa hörn igen!




Bytte till vänster varv och då dröjde det längre innan han travade avslappnat efter varje galopp - men ju längre vi höll på desto "närmare" kom traven. Efter en stund kunde jag dessutom hålla honom böjd i innersidan genom kurvorna bara m h a innerskänkeln. Han kändes riktigt avslappnad och trevlig - det svårare varvet kändes helt avdramatiserat!




Efter en skrittpaus gjorde vi nytt försök med högervarvet och lite mer samling. Det fortsatte att gå bra - och nu blev sprången rundare också!




Men när vi återgick till vänstervarvet igen verkade han plötsligt han kommit ihåg att vi ju red det där svåra varvet... Ena kortsidan hade vi lätt uppförsbacke, så den gick bra. Men den andra kortsidan, där det istället lutar aningen utför var värre. Feykir hade uppenbarligen inställningen "det här kommer att bli skitsvårt - det här klarar jag inte!" för plötsligt var den avslappnade trevliga traven som bortblåst! Han stressade iväg, spände sig och välte inåt! Jag fick rida många vändor innan jag ö h t kunde få honom att behålla traven och hålla honom kvar ute på spåret genom båda hörnen. Och sedan några varv till innan han dessutom varvat ner så mycket att han kunde trava inåtställd genom denna kortsida. Då fattade jag tillslut galopp igen - inför den lättare kortsidan - och när han då galopperade avslappnat och höll böjningen i innersidan genom båda hörnen blev jag så nöjd att jag avbröt för dagen.




Vi har definitivt en hel del jobb kvar att göra i galoppen Feykir och jag - inte minst med den mentala biten verkar det som!

Inga kommentarer: