torsdag 21 maj 2009

Träning på Tranmyrovalen (Ersnäs)!!!

Sylvia och Olivia var i Ersnäs och hoppade studsmatta idag. Då passade Fia och jag på att åka dit med hästarna för att rida på ovalen och få suverän coachning av Sylvia!








Johan dök dessutom upp - så nu har jag jättefina bilder från dagen också! Det är verkligen extra kul att blogga när man har bra bilder!



Olivia gillar verkligen att hoppa studsmatta!!!


Linda och Tomas har nu inte bara ovalbanan med det bästa underlag jag ridit på hittills - de har dessutom byggt en paddock så nu är t o m förutsättningarna för att värma upp perfekta! När Fia och jag kom dit red precis Joanna på ovalen med sin Idunn - men då hade Johan inte kommit ännu så vi har inga bilder på dem...

Fia och jag skrittade igång hästarna i paddocken och "böjde och bände" lite. Vi töltade lite, lite också bara för att "jogga igång" dem men sedan avbröt vi för att spara på krutet till ovalen. Det kändes extra viktigt eftersom det var så varmt. Alltså hann vi titta en stund när Joanna red sin Idunn, som är en riktig passhäst. Hon har en otrolig energi och "attackerar" verkligen ovalbanan i galoppen! Det är alltid roligt att se dem i en femgångsfinal - för flygande pass är definitivt det bästa Idunn vet!





När Joanna ridit klart var det min och Fias tur. Vi fick börja jobba hästarna lite i tölt och jag fick de vanliga instruktionerna: "Sitt på rumpan, håll om honom med skänklarna, krama på tygeln och ge STOOOOR eftergift...." Och den där eftergiften har ju faktiskt Johan lyckats fånga på bilden här ovan!!!

Eftersom jag ska rida "lätt klass" - vilket hos Vindur betyder T8 - behöver jag ännu inte bekymra mig för några tempoväxlingar utan det är bara "valfritt tempo tölt" i båda varven. Alltså fick jag nu träna på att rida ett långsamt tempo men ändå med energi. Under en lång tid har jag fått fokusera helt på att böja honom i innersidan och få med inner bak. Men nu påminde Sylvia om den där ytterbogen som man också ska ha koll på...




I vänstervarvet skulle jag ställa honom aaaaningen utåt - för högerbogen skjuter han ut mest - och i högervarvet hela tiden ha stödet på yttern för att vänsterbogen skulle vara på plats. När jag på detta sätt fick honom rakriktad och "mellan hjälperna" blev tölten faktiskt riktigt bra!!! Duktiga Feykir!!!
Dagen till ära invigde jag föresten det andra schabraket som jag köpte när jag varit hos läkaren för uppföljningen av operationen - för att fira att allt tydligen var helt OK. Tycker själv att Feykir var jättesnygg i det! Men allt klär ju en skönhet! ;- )




Efter en skrittpaus var det dags att rida mitt fyrgångsprogram ("lätt fyrgång"). Innan vi började med det hade Sylvia tipsat om att jag skulle rida några övergångar skritt-trav-skritt-trav för att "avprogrammera" Feykir en aning efter all tölt.
Inledde sedan programmet - med kort tempo tölt - och nu när vi hade både bakdel och bogar ungefär där de skulle vara var vi ju riktigt duktiga tycker jag! "Även då det känns bra ska du då och då tillföra lite extra energi - gärna med rösten - krama på tyglen och lätta." sa Sylvia. Gjorde övergång till trav - gick utmärkt. "Tänk hela tiden framåt-uppåt-framåt-uppåt så att han inte blir för låg i traven!" sa Sylvia. Dessutom påpekade hon att jag satt på fel sittben...


När vi sedan skrittade 1/2 varv var instruktionerna "krama, lätta, krama på tygeln, lätta..."

Inför galoppfattningen brukar jag trava några steg men var lite för ivrig och gjorde övergången till trav för tidigt. Det har hänt förut med Feykir - känner mig inte helt trygg med att han ska ta traven direkt... När vi kommer till Skellefteå kvällen innan tävlingen måste jag kolla in ovalen ordentligt så att jag vet var jag ska ge signalen för trav! I övrigt gick galoppen riktigt bra. Och Sylvias instruktioner var ungefär desamma som i traven: "Tänk uppåt, uppåt, framåt, uppåt så han inte blir för låg - och krama loss honom på innertyglen!"



Under fyrgångsprogrammet fotade Johan ingenting - så jag har faktiskt bara töltbilder att visa. MEN istället filmade han! Så bara vi lär oss hur man klipper ut kortare filmsekvenser ska jag lägga ut några här på bloggen. Det blir premiär för Feykir på film! Man ska även kunna kopiera enstaka sekvenser till bilder - men när vi försökte blev det bara i ett format som inte kunde läggas i blogger så vi måste visst läsa på lite mer... Men när vi klurat ut det ska det bli bilder på trav och galopp också.






När fyrgångsprogrammet var genomridet tyckte Sylvia att vi skulle börja förbereda oss för nästa steg i vår utveckling: att rida FIPO klass - så nu fick vi även träna på att öka tempot i tölten! Fick då göra övergång från galopp till tölt - genom att sitta bakåt och bromsa upp ordentligt för att sedan släppa fram honom i tölt. Det är lätt att han blir styv i ryggen och passtaktig när han ökar - så jag fick sidföra fram och tillbaka över ovalen för att hålla honom mjuk. Samt då och då fatta ny galopp, rida på en liten bit för att få upp tempot och sedan ny övergång till tölt. Det var JÄTTEKUL! Något våldsamt tempo kom vi väl inte upp i så här direkt - men ökningar blev det definitivt! Åhhh - jag vill bara rida och rida och träna och träna!!!


Var verkligen JÄTTENÖJD med min häst när vi avslutade för dagen. Och tyckte att jag själv varit ganska duktig också!







Inga kommentarer: