lördag 2 maj 2009

MYGGOR!!!

...i hästhagen i kväll!!! STORA var de också... SUCK! Då är det verkligen skönt att inte längre ha en exemhäst!!!





Men bortsett från myggen var den en härlig kväll - så där mysigt stilla och tyst som vårkvällar kan vara!

Borstade Feykir riktigt länge ute i hagen - för han släppte hur mycket päls som helst! Nu skulle jag ha haft superhästskötarna Eva och Emelie här - de hade kunnat göra underverk! Men jag gjorde så gott jag kunde själv i alla fall. Det kändes nästan som att jag var lurvigare än Feykir när jag tillslut gav upp - det var bara att inse att det aldrig slutade lossna päls!

Red till höger nere på bilvägen idag igen. Nu är ju vägen torr och fin även åt det hållet - där vi har den plana, fina töltunderlaget! Red många framdelsvändningar under uppvärmningen - och Feykir var faktiskt riktigt duktig! (Kunde ju bero på att jag bytte spöhand hela tiden - det är ett bra sätt att motivera honom på...) Sedan red vi sidförande med rumpan mot dikeskanten och det gick faktiskt riktigt bra också. Igår protesterade han mycket när han måste gå undan för högerskänkeln (av någon mysko anledning, det är ju VÄNSTER som brukar vara jobbig) men idag gick det bra åt båda hållen.

Började tölta vänsterställd och pisken i vänster hand - och det blev verkligen tölt direkt. Han KAN ju bara han vill....!!! Red korta intervaller tölt med fokus på min sits och massor av drivning -omväxlande med böjning till höger resp vänster.

När vi vände hemåt testade jag att rida högre tempo i tölten. Tänkte på vad Atli brukar säga: "Vid varje grad högre samling och vid varje nytt tempo måste du se till att lösgöra hästen igen!" I början blev Feykir styv och passtaktig så snart jag ökade tempot - men när jag sidförde i sicksack över vägen blev han succesivt mjukare och då blev ju takten bättre.

Vi behöver verkligen träna MASSOR på att öka tempot i tölten! Till att börja med måste Feykir våga tro att han verkligen FÅR öka tempot. Det har handlat så mycket om att jag fått bromsa honom för att han rusat med mig - så jag märker att han inte riktigt tror att han ska få öka nu. Dessutom tycker jag det är ÄNNU svårare att sitta rätt i ett högre tempo - och sitter jag inte rätt kan jag inte driva det som behövs. Dessutom måste jag lära mig att få honom lösgjord i det högre tempot...

Idag red jag ganska långa sträckor lite högre tempo, med skrittpauser emellan, både för att Feykir skulle hinna känna att det var OK att öka och att jag skulle hinna hitta den rätta känslan lite bättre.

Efter en lååång skrittpaus red jag några korta töltintervaller i kort tempo med MASSOR av drivning. Red bara så länge att han hela tiden kändes ordentligt uppe fram, sedan tog vi kort paus, samlade ihop oss ordentligt och började om.

Han fick sträcka ut lite i trav som avslutning. Fast det var lite svårt... för varje gång vi passerade ett ställe där det porlade i diket (och det är MÅNGA sådana ställen nu) så blev han spänd och började tölta istället... Fåntratt! Fast jag började också ha problem med allt det där porlandet för jag var så kissnödig!

Tillbaka i stallet fick Feykir mumsa liiite betfor med massor av vatten medan jag portionerade ut kvällshö i hagarna.

Inga kommentarer: